У Путіна — на одного суперника менше

10.02.2017
Ленінський районний суд Кірова 8 лютого призначив російському опозиціонеру Олексію Навальному покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі умовно у рамках повторного розгляду справи «Кіровлісу», повідомляє «Німецька хвиля». Другого підсудного, підприємця Петра Офіцерова засуджено до чотирьох років умовно. Також вони обидва мають виплатити по 500 тисяч рублів штрафу. Обвинувальний вердикт і судимість внаслідок нього позбавляє Навального можливості брати участь у президентських виборах, повідомила його адвокат Ольга Михайлова. Сам Навальний планує продовжувати виборчу кампанію.
Нагадаємо, що вперше вирок у справі «Кіровлісу» був винесений Навальному та Офіцерову 18 липня 2013 року. Ленінський районний суд у Кірові встановив, що вони вкрали у кіровського державного підприємства 10 тис. кубометрів лісопродукції вартістю 16 млн. рублів. Навального та Офіцерова тоді взяли під варту просто в залі суду, проте наступного дня звільнили під підписку про невиїзд до набуття вироком чинності. Пізніше Кіровський обласний суд змінив вирок, замінивши реальне покарання умовним терміном та штрафом у 500 тис. рублів.
Захист Навального та Офіцерова звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на порушення права на справедливий судовий розгляд. Страсбурзький суд у лютому 2016 року став на бік заявників та відмовився розглядати апеляцію Росії, а також постановив, що Росія має виплатити Навальному та Офіцерову компенсацію у 80 тис. євро. У листопаді 2016 року президія Верховного суду РФ скасувала вирок за поданням голови суду щодо відновлення провадження у справі через рішення Європейського суду з прав людини. Новий розгляд розпочався у Ленінському районному суді Кірова 5 грудня 2016 року.
Попередні суди над рок-групою Pussy Riot, Михайлом Ходорковським, Ільдаром Дадіним викликали суспільний резонанс у Росії та протести у світі. Тепер знову Олексій Навальний. Ці імена є символами політичного впливу на російські суди, у незалежність яких у Росії вже ніхто не вірить. Надто очевидними були всі обставини цього процесу, шитого білими нитками, йдеться в коментарі «Німецької хвилі».
Після повторного засудження опозиціонера Олексія Навального Росія втрачає кандидата, який би надав президентським виборам 2018 року хоч якоїсь мінімальної видимості демократичності. Згідно з російським законодавством, засуджені за тяжкі злочини (зокрема розтрату), не мають права брати участь у виборах протягом десяти років після зняття чи погашення судимості. Навальний навряд чи став би серйозним конкурентом Путіну на виборах 2018 року, але «цар-батюшка» все ж поквапився прибрати його з дороги. 
Олексій Навальний — контроверсійний політик. І ще далеко не такий популярний, як Володимир Путін. Але він уособлює справжню, а не «системну» опозицію в Росії. Він відрізняється від завсідників політичної сцени, які протягом десятиліть виконують функцію фігового листка демократії. Таких як лідер комуністів Геннадій Зюганов або популіст Володимир Жириновський. Путін мав би можливість поборотися на виборах не з бутафорними кандидатами, а зі справжнім опозиціонером. Невже побоявся? 
В Європейському Союзі рішення суду у справі «Кіровлісу» щодо російського опозиціонера Олексія Навального вважають політично мотивованим. «Це спроба заглушити ще один незалежний політичний голос у Росії. Це рішення виключає Навального з політичної арени, обмежує політичний плюралізм у Росії і викликає серйозні питання щодо справедливості демократичних процесів у Росії», — йдеться в заяві Європейської зовнішньополітичної служби.