Із добрими намірами: Федерація легкої атлетики України прийняла Декларацію про неприйнятність допінгу

08.02.2017
Із добрими намірами: Федерація легкої атлетики України прийняла Декларацію про неприйнятність допінгу

Аби отримати можливість змагатися на міжнародних стартах, окремі члени легкоатлетичної збірної Росії, серед яких і колишня українська списометальниця Віра Ребрик, просять від ІААФ статус нейтрального атлета. (Фото з сайта 2day.kh.ua.)

Одним махом дуже тяжко осягнути всю глибину кризи, в яку занурився олімпійський спорт після того, як Всесвітня антидопінгова агенція почала системно розкручувати допінгову проблему.
 
Показовою в цьому питанні є справа російських легкоатлетів, яким міцним муром загородили підступи до міжнародних змагань.
 
Зрозуміло, що забороненими стимуляторами зловживають не тільки в Росії — приміром, відбиватися від допінгових звинувачень нині змушений навіть легендарний бігун, восьмиразовий олімпійський чемпіон Усейн Болт, п’ять колег якого по збірній Ямайки погоріли на допінгу.
 
Утім історія з допінгом у російському спорті, де його прикриттям, як ствер­джують у ВАДА, займалися на державному рівні, потребує від міжнародних організацій особливо пильної уваги.
 
Особливо принципову позицію в російській допінговій справі після зміни свого керівника зайняла Міжнародна федерація легкої атлетики, яка не побоялася відсторонити атлетів iз Росії від усіх міжнародних стартів, зокрема й Олімпіади-2016.
 
Окрім того, в ІААФ створили Робочу групу на чолі з норвежцем Руне Андерсеном, якій доручили слідкувати за тим, як росіяни виправляють свої допінгові помилки. За словами Андерсена, роблять у Росії це вельми повільно.
 
Відтак жодних підстав для того, аби дозволити їхній збірній узяти участь у літньому чемпіонаті світу в Лондоні, у ІААФ немає.
 
Відтак єдиний шлях, який наразі дозволяє представникам російської легкої атлетики вийти в люди, — пройти незалежне тестування та під нейтральним прапором заявитися на міжнародні старти.
 
Як інформує ІААФ, iз подібним клопотанням до неї звернувся вже 31 атлет із Росії. Серед них — і колишній член збірної України, списометальниця з Криму Віра Ребрик, яка, нагадаємо, після анексії росіянами півострова змінила громадянство.
 
Варто зауважити, що не все гаразд із фармакологічною чистотою спортсменів і в Україні, атлети котрої не раз потрапляли до числа порушників антидопінгових правил.
 
Тож, реагуючи на вимоги часу, днями в Федерації легкої атлетики України відбулися збори тренерської ради, де, обговоривши питання антидопінгової діяльності в українські легкій атлетиці, прийняли Декларацію про неприйнятність допінгу.
 
У документі йдеться про те, що її підписанти — тренери, фахівці та особи, які беруть участь у підготовці атлетів, — заявляють про свою непричетність до застосування та розповсюдження допінгу; зобов’язуються докласти вичерпних зусиль до профілактики, запобігання застосування та розповсюдження допінгу і його остаточного усунення у спорті; не використовувати заборонені речовини та методи у своїй роботі та в будь-який спосіб перешко­джати такому використанню. 
 
Керівництво ФЛАУ закликає всю легкоатлетичну громаду країни поставити свої підписи під цією Декларацією.
 
До речі, в Ефіопії, згідно з новим законом, спортсменам, яких спіймали на вживанні заборонених препаратів, загрожує кримінальна відповідальність.
 
Одним iз перших, кому загрожує кількарічне позбавлення волі за порушення антидопінгових правил, може стати ефіопський марафонець Гірмай Бірахун, в організмі котрого виявили сумнозвісний мельдоній.
 
Прикметно, що стали африканські спортсмени генератором іще одного цікавого ново­введення.
 
Проаналізувавши масштаби переходів легкоатлетів iз Чорного Континенту до інших країн планети, президент ІААФ Себастьян Кое вирішив заборонити легкоатлетам змінювати громадянство.