НОВИНИ ПЛЮС

07.02.2017

Європейський тиждень у Грузії

Грузія гучно святкує надання їй безвізового режиму з ЄС. З цієї нагоди в країні проходить Європейський тиждень iз цілою низкою заходів, у святковому вбранні — міста і села країни. 3 лютого Європарламент 553 голосами з 647 проголосував «за» надання Грузії «безвізу». 66 європарламентаріїв голосували «проти» та 28 утрималися від голосування. Відразу кілька грузинських телекомпаній вели пряму трансляцію обговорення та голосування питання про «безвіз». 
Колишній глава Каталонії відповість за незалежність 
Екс-очільник Каталонії Артур Мас учора постав перед судом у Барселоні. Політика звинувачують у непокорі Конституційному суду Іспанії. Всупереч його забороні Мас у листопаді 2014 року організував символічний референдум про незалежність Каталонії. Тоді на дільниці прийшла третина виборців, і 80% iз них висловилися за повне від­окремлення від Іспанії. Окрім Маса, на лаві підсудних ще кілька чиновників його колишньої адміністрації.

Жертви снігових лавин 

Близько сотні людей стали жертвами потужних снігопадів, які не вщухали в Афганістані останні три дні. Влада попереджає, що ця кількість може суттєво зрости, адже до віддалених районів рятувальники дістатися не можуть. Зокрема, у провінції Бадахшан, де щонайменше 18 осіб поховала під собою лавина. Внаслідок стихії зруйновано більше півтори сотні будинків, а рух транспорту паралізовано. Аеропорт Кабула припинив роботу. Дісталося і сусідньому Пакистану. Там повідомляють про щонайменше 13 загиблих під час сходу лавини. Загалом у цих двох країнах станом на вчорашній день нараховувалося щонайменше 108 загиблих. Десятки снігових лавин зійшли в Таджикистані. Залишається засипаною головна траса, яка поєднує північ і південь країни. Серед загиблих — восьмеро водіїв, чиї машини потрапили під завали. 

Академіки визнали гомеопатію лженаукою

Комісія з боротьби з лженаукою та фальсифікацією науковох досліджень Російської академії наук визнала лікування гомеопатичними препаратами таким, що «не має наукових підстав». При цьому в документі РАН наголошується, що гомеопатія не така вже й безневинна забавка: «Хворі витрачають значні суми на препарати, що не діють, та ігнорують засоби лікування з підтвердженою ефективністю. Це може призвести до несприятливих наслідків, включно зі смертю пацієнтів». Відтак у своєму меморандумі РАН «констатує, що у науковому співтоваристві гомеопатія на цей час розглядається як лженаука». n