Сапфіри в короні

07.02.2017
Сапфіри в короні

Ювілейні монети — чудова інвестиція.

Учора королева Великої Британії відзначила сапфіровий ювілей. Єлизавета II перебуває на престолі вже 65 років. Вона стала першим британським монархом в історії, що святкує таку дату. Проте відзначали її скромно — королева перебувала у цей день у своїй зимовій резиденції у Сандрінгхем у графстві Норфолк, де, за її словами, вона віддалась спогадам про батька. А в Лондоні «сапфіровий ювілей» учора відзначили 41-м почесним гарматним залпом опівдні. Гармати були встановлені в Зеленому парку (Green Park) поблизу королівського Букінгемського палацу. Рівно через годину подібна церемонія, але з 62-ма пострілами, відбулася біля Лондонського Тауеру (Tower of London). Гучніших святкувань очікують 2022 року, коли королева буде святкувати платиновий ювілей — 70-річчя перебування на троні. Британці навіть думки не допускають, що їхня королева може не дожити до цієї дати. 
Єлизавета ІІ посіла трон 6 лютого 1952 року у віці 26 років, після того як несподівано від раку горла помер її 56-річний батько, король Георг VI. Урочиста коронація юної королеви відбулася 2 червня 1953 року, після закінчення жалобного терміну за померлим монархом. 2015 року Єлизавета побила рекорд перебування на британському троні, який до цього належав королеві Вікторії і становив 63 роки. 
Із нагоди ювілею британська скарбниця випустила пам’ятний значок вартістю п’ять фунтів та спеціальні монети з зображенням 91-річної Єлизавети ІІ. Монети мають номінали 5, 10, 500 та 1000 фунтів стерлінгів. На всіх є зображення королеви, але дизайн кожного номіналу — різний. Особливо цікавою є монета номіналом 5 фунтів — на її реверсі обабіч корони фігурує цитата з промови Єлизавети, яку вона, тоді ще принцеса, виголосила під час відвідин міста Кейптаун у Південно-Африканській Республіці. Це був її перший закордонний візит. Там, у Кейптауні, вона 1947 року відзначила свій 21-й день народження і виголосили славетну фразу, яка тепер викарбувана на монеті: «Я присвячу все своє життя, буде воно довгим чи коротким, службі вам». 
Номінали спеціальних монет не означають, що вони будуть за ними ж продаватися. Монета найнижчого номіналу 5 фунтів коштує 13 фунтів, а найвищого — 1000 фунтів — 50 тис. фунтів стерлінгів (58 тис. євро чи 62,4 тис. доларів)! І розкуповуються вони миттєво, бо це — чудова інвестиція. Надалі вони продаватимуться серед колекціонерів-нумізматів у рази дорожче. 
До речі, 65 років перебування на троні — це британський рекорд, але не світовий. Світовий належить королю Людовіку XIV, який правив Францією 72 роки. Єлизавета також ще не досягла результату недавно померлого короля Таїланду Бхуміпола, який перебував на троні 70 років.