Кінокрок боротьби за справедливість

07.02.2017
У Києві 6 лютого у клубі Кабміну відбулася зустріч на підтримку незаконно ув’язненого в Москві журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка. Подія привернула увагу іноземних послів, представників міжнародних організацій в Україні, а також зарубіжних ЗМІ. Присутнім показали фільм «В’язні Кремля», приурочений до 48-го дня народження поневоленого українця. Ініціаторами акції підтримки стали колеги з «Укрінформу», родина та адвокат журналіста Марк Фейгін. 
«Ми не розраховуємо, що суд звільнить Романа, — сказав Марк Фейгін. — Це зробить міжнародний вплив, послідовний і цілеспрямований, який у результаті врятує і Україну». 
«Цей фільм — новий крок у боротьбі за справедливість», — сказав присутній на зустрічі міністр закордонних справ України Павло Клімкін. — Ми все зробимо, аби його розповсюдити і показати правду». 
Вдалося почути слова і власне Романа Сущенка. Їх зачитала з публічного листа ув’язненого донька Юлія. Журналіст пише: «Уривчасті крихти інформації з місцевих радіоефірів подарували мені іскру надії, а згодом зустрічі з адвокатом та нашим консулом. Щиро дякую усім за підтримку, вона не має ціни». 
Нагадаємо, Роман Сущенко є власним кореспондентом «Укрінформу» у Франції з 2010 року. Без матеріальної бази доказів він був заарештований у Москві 30 вересня 2016 року, перебуваючи у приватній поїздці. Російські спецслужби досі звинувачують його у шпигунстві та називають «підісланим» співробітником розвідки України. 
Нині Роман Сущенко продовжує перебувати у СІЗО «Лефортово», де свого часу утримували Надію Савченко. Станом на січень термін ув’язнення українця подовжено до кінця квітня 2017 р. Питання визволення українського працівника ЗМІ з багатолітньою репутацією представляють пріоритетним не тільки в інформаційному середовищі України, а й у світовій спільноті. Зокрема, днями Рада асоціації польських журналістів звернулася до російських представників влади, наголошуючи на порушенні норм утримання Сущенка під вартою та вимагаючи його негайного звільнення. Також за волю бранця у своїй резолюції бореться Парламентська асамблея Ради Європи.