«Беркутівці» удачі

07.02.2017
Три роки минає з моменту розстрілів майданівців, які брали участь y Революції гідності. Утім усі винні й досі не покарані. Ба, більше — деяких підозрюваних випускають з-під варти. 
Днями Печерський районний суд Києва відправив додому колишнього спецпризначенця «Беркута» Віталія Гончаренка. Його звинувачують у вчиненні злочинів проти протестувальників на Майдані та участь в організації нападу на журналістів «Громадського» y січні 2015 року. 
«Суд у нас має звичку оголошувати резолютивну частину, а потім сидіти і думати, чому його звільнили. А чому попередніх звільнили? Вони вважають, що він не повинен бути під вартою, досить домашнього арешту. І все», — каже начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк. За його словами, ризик втечі, три вбивства, які інкримінують  Гончаренку, а також напади на журналістів для суду не є переконливим доказом для арешту.
У Генпрокуратурі заявили, що вже цього тижня будуть оскаржувати це рішення. 
Нагадаємо, y червні минулого року в Харкові затримали Віталія Гончаренка та трьох інших екс-«беркутівців». Усіх їх підозрюють у побитті та вбивстві євромайданівців 18 лютого 2014 року в Києві. За словами адвоката «Небесної сотні» Євгенії Закревської, серед них — співробітник Нацполіції. Двох із них звинувачують у вбивстві трьох майданівців у Кріпосному провулку. Двох інших у тому, що вони скинули з колонади на вулиці Грушевського y січні 2014-го двох мітингувальників.
Крім того, до матеріалів справи щодо спецпризначенців прокурори намагатимуться долучити епізод із побиттям журналістів «Громадського» на посту ДАІ під Харковом. У січні 2015-го вони зупинили журналістів Анастасію Станко та Костянтина Реуцького для перевірки документів, коли ті повертались із відря­дження із зони бойових дій. «Беркутівці» вирішили перевіряти речі журналістів, і коли ті почали знімати, працівники міліції вкрали в них камеру, а Реуцького кинули на землю та били ногами.