Наша пісня гарна й нова: у Грузії допускають відновлення дипвідносин iз Росією

01.02.2017
Спецпредставник прем’єр-міністра Грузії зі зв’язків iз Росією Зураб Абашидзе не виключає, що за певних умов тема відновлення дипломатичних відносин Москви і Тбілісі може з’явитися на порядку денному, повідомила газета «Ізвєстія».
 
А вчора з’явилось повідомлення, що 7 лютого в Празі відбудеться зустріч Абашидзе з заступником міністра закордонних справ Росії Григорієм Карасіним.
 
Щоправда, обидва дипломати розповіли, що під час зустрічі у Празі розмовлятимуть, у першу чергу, про торговельно-економічні зв’язки, транспортні комунікації та «гуманітарні проблеми».
 
Конкретно про відновлення дипломатичних відносин не йтиметься.
 
«Більш складні питання двосторонніх відносин, які стосуються в основному конфліктних регіонів — Абхазії та цхинвальського регіону (Південна Осетія) — розглядаються у форматі женевських міжнародних дискусій», — сказав Зураб Абашидзе.
 
Але грузинський дипломат усе ж зазначив, що Тбілісі готовий продовжити діалог iз практичних питань як у Празі, так і у форматі женевських міжнародних дискусій. «У грузинської сторони є для цього готовність і політична воля», — додав він.
 
23 грудня президент Росії Володимир Путін під час прес-конференції заявив, що не виключає відміни візового режиму між Грузією та Росією. 
 
Грузія йде на зближення зi своїм кривдником Росією на тлі невизначеності Європейського Союзу у ставленні до східних партнерів.
 
«Без конкретних пропозицій ЄС реформи в Грузії можуть бути сповільнені», — сказав у інтерв’ю Польському радіо міністр iз питань євроатлантичної інтеграції Грузії Віктор Долідзе під час участі у форумі «Європа—Україна» в польському місті Ряшев.
 
Невдовзі Євросоюз впровадить для грузинів безвізовий режим, раніше, ніж для українців, але Долідзе вважає, що ЄС повинен представити Грузії перспективу членства.
 
Міністр додав, що не йдеться про конкретну дату вступу до ЄС, але «грузини мають знати, що ми потребуємо Європи, а Європа — нас».
 
Міністр iз питань євроатлантичної інтеграції Грузії додав, що, незважаючи на зміну керівництва США, Тбілісі надалі розраховує на підтримку Вашингтона. «У майбутньому Дональд Трамп співпрацюватиме з Грузією, Європейським Союзом і НАТО», — упевнений Віктор Долідзе.
 
Грузія розпочала тісне співробітництво з ЄС, США і НАТО у 2003 році, після Революції троянд.
 
Країна надалі має проблеми з Південною Осетією та Абхазією, в яких наявні сепаратистські рухи, що їх підтримує Росія.
 
Грузія розірвала дипломатичні відносини з Росією 2008 року після відторгнення останньої до Південної Осетії.
 
Воєнний конфлікт, який тривав від 7 до 16 серпня, забрав життя до двох тисяч осіб.
 
Але навіть за таких обставин офіційний Тбілісі тепер готовий iти на зближення з Москвою, забувши про свої попередні вимоги, за яких була б можлива нормалізація відносин iз Росією: виведення російських військ з Абхазії та Південної Осетії i денонсація російського рішення про визнання незалежності цих сепаратистських регіонів.