У Львові запрацювала система безготівкового розрахунку за проїзд у трамваї

27.01.2017
Заплатити за проїзд в електротранспорті, без простоювання у черзі до водія за паперовим квитком, відтепер можна у Львові, щоправда, лише на одному трамвайному маршруті. Для тестування безготівкової системи розрахунку обрали трамвай №8, який від центру міста їздить до мікрорайону Сихів. Цей маршрут вважають «елітним», адже ним курсують переважно нові трамваї, які рідко відстають від графіка.
Заплатити за поїздку у трамваї можна, маючи смартфон і встановлений на ньому додаток «Приват 24». Як скористатися послугою, пасажирам та журналістам особисто демонстрував директор Західного головного регіонального управління «Приватбанку» Андрій Якимів. Щоб придбати «мобільний квиток», потрібно зісканувати QR-код, розклеєний у салоні трамвая або на зупинці, та «закомпостувати» його у телефоні — натисканням відповідного пункту меню. Такий квиток у разі перевірки слід буде продемонструвати контролерові. 
«Кожен мешканець може оплатити за проїзд, доторкаючись до телефону двічі. Це займає від 20 до 40 секунд, залежно від якості зв’язку. Це унікальна технологія, і дуже приємно, що Львів — перше місто в Україні, яке цією технологією скористалося», — каже Андрій Якимів. Він додав, що нині банківський додаток уже встановили 250 тисяч мешканців Львова.
За словами директора ЛКП «Львівелектротрас» Михайла Сидоровича, система безготівкового розрахунку діятиме паралельно з існуючим розрахунком через паперові квитки. Вона дасть можливість мобільно і швидко розраховуватися, і не буде зловживань із повторним використанням закомпостованих квитків.
«Проект безготівкового розрахунку в електротранспорті плануємо розширити. А саме — забезпечити можливість купувати місячний квиток з допомогою смартфона, можливість підзарядки мобільних телефонів у трамваях, а також забезпечити якісний WI-FI зв’язок», — розповів Михайло Сидорович.
Якщо система буде ефективною на сихівському маршруті, то за кілька днів обіцяють запровадити таку на тролейбусах іще двох маршрутів — №9 та №13.