Це усе свята: експерти прогнозують значне зміцнення гривні

25.01.2017
Це усе свята: експерти прогнозують значне зміцнення гривні

Кожного року після новорічних свят українці можуть спостерігати, як різко, але ненадовго падає курс національної валюти.

Валютний колапс, який розпочався в Україні відразу після закінчення Різдва, повільно, але закінчується.

Іноземна валюта дешевшає, Національний банк поступово підвищує курс гривні, а ті, хто піддався паніці про «долар по 40» і почав скуповувати валюту, програли. 

Принаймні з точки зору сьогоднішнього дня.

Різке знецінення курсу національної валюти, як показує статистика, стало своєрідною різдвяною традицією українців: подібну ситуацію ми спостерігали і торік, і два роки тому.

Гривню врятували хлібороби

У вівторок вранці котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку встановилося на рівні 27,18—27,25 гривнi.
 
Нагадаємо, днем раніше цей показник становив 27,25—27,31 гривні за долар.
 
Відтак Національний банк України вчора підвищив офіційний курс гривні на 9 копійок — до 27,33 гривні за долар.
 
На думку експертів, цього разу врятували нашу національну валюту від знецінення насамперед експортери. Які почали активно заводити валюту до України, аби заплатити податки.
 
«Головна причина укріплення гривні — бюджетний період», — стверджує начальник казначейства «Укрсоцбанку» Руслан Кравченко. 
 
На думку експертів, серед них найбільшу активність виявляють працівники сільського господарства, які встигли витратити більшу частину із 16 мільярдів гривень, які були виплачені їм щодо ПДВ наприкінці 2016 року.
 
Тож на міжбанківському ринку аграрії почали активніше продавати як раніше отриману виручку, так і нову, отриману в останні тижні. 
 
«Тренд до зростання долара був остаточно зламаний наприкінці минулого тижня, — каже старший аналітик компанії «Альпарі» Вадим Іосуб. — Тож гривня укріпилася до долара на всіх сегментах валютного ринку».
 
Так, за минулий тиждень офіційний курс долара, що його встановлює Національний банк, за минулий тиждень знизився із 27,67 до 27,43 гривнi., або на 0,9%. Середньозважений курс долара на міжбанківському ринку, за словами експерта, за цей час знизився із 27,72 до 27,34 гривнi. Що становить 1,4%. 
 
Зафіксовано падіння і на готівковому ринку. Так, середні курси купівлі-продажу готівкової валюти знизилися із 28,09—28,92 до 27,59—28,19. Тож курс купівлі упав на 1,8%, а продажу — на 2,5%. 

Так було і в 2015-му, і торік... 

За словами Вадима Іосуба, процес, який Україна спо­стерігала у другій декаді січня, є для нас певною мірою традиційним.
 
«Зростання курсів іноземних валют на початку року стало вже січневою традицією, якщо судити із даних за два останні роки», — зауважив аналітик.
 
Головні причини такого явища — зниження на початку року активності експортерів, а також активне освоєння у грудні витрат, включених до бю­джету, які не витратили раніше.
 
«Відтак у грудні різко зростає обсяг грошової маси, частина якої опиняється на валютному ринку», — констатує Вадим Іосуб. 
 
Надалі аналітики не вбачають підстав для зростання курсу долара.
 
«На міжбанківському ринку набирає обертів фактор бюджетного періоду, який триватиме до кінця місяця», — каже начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський. Такої ж думки і представник банку «Кредит Дніпро» Олег Курінний.
 
«Ми прогнозуємо, що курсова стабільність на ринку домінуватиме і впродовж наступного місяця серйозних коливань не буде, а валютні котирування наближатимуться до показника «27,0», — вважає він. 
 
Окрім експортерів, суттєво підтримуватимуть курс платники податків. Наприкінці лютого — початку березня пропозицію на ринку формуватимуть компанії, яким треба буде заплатити податок на прибуток. «Підприємства з доходом понад 20 млн. гривень будуть змушені заплатити до 20 лютого, у малого бізнесу термін — до 11 березня», — нагадав Курінний. 
 
«І в 2015 році, і торік зростання курсу долара на початку року змінювалося його суттєвим падінням, коли надлишок гривневої ліквідності «розсмоктувався» і активніше почала надходити виручка від експорту», — сказав Вадим Іосуб.
 
За його словами, є велика ймовірність того, що і нинішній рік не буде винятком — і долар повернеться до курсу 27,00.
 
«При цьому не можна відкидати і ймовірність зниження курсу долара до 26,00 гривнi», — прогнозує аналітик. 

Курс і ризики

На думку Вадима Іосуба, у найближчій перспективі офіційний курс долара може знизитися до 27,2 гривні за долар.
 
На міжбанку його купуватимуть за 27,00, а курс продажу/купівлі в обмінниках становитиме 27,1—27,5 гривнi.
 
Станіслав Верхградський очікує показник на міжбанку в діапазоні 27,20—27,30 гривнi, а Олег Курінний — 27,25—27,35 гривнi. 
 
При цьому вітчизняні аналітики майже одноголосно заявляють: єдина суттєва перепона для подальшого укріплення нашої національної валюти нині є наш Національний банк!
 
Із початку року він продав на міжбанківських аукціонах 233 мільйони доларів. Тож тепер намагатиметься «відкупити» їх назад, аби поповнити свої золотовалютні резерви. А це вже можливість тиску на гривню. 
 
Такої думки, зокрема, дотримується Верхградський.
 
«Уже найближчим часом підвищеній валютній пропозиції на міжбанку може протистояти НБУ із купівлею валюти, оскільки відкладений попит, за нашими спостереженнями, вже практично весь закритий», — стверджує він. 
 
Серед інших ризиків — пріснопам’ятний так званий «борг Януковича» у сумі 3 млрд. доларів, судовий розгляд якого минулого тижня розпочався у Лондоні. Якщо ж суд ухвалить рішення проти України, то тиск на гривню може суттєво зрости. 
 
Не варто забувати і про борг у розмірі 15 мільярдів доларів за іншими раніше взятими кредитами, які наша країна буде змушена виплатити за період із 2017 до 2020 року.
 
Ця сума практично дорівнює ниніш­ньому золотовалютному резерву. І якщо сума резерву впаде нижче за 10 мільярдів, то це може спричинити хвилювання в інвесторів.
 
Проблему може пом’якшити програма МВФ, але отримання траншів відбувається не за раніше затвер­дженим графіком. Так, торік ми отримали від Фонду лише мільярд доларів. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Фактор Трампа 
Безпосередньо впливає на стабільність української валюти і зміна курсу нової президентської адміністрації в США.
 
Так, після перемоги Дональда Трампа на президентських виборах в Америці долар уже укріпився стосовно інших світових валют. Очікується, що процес продовжуватиметься. 
 
Підстави так думати — сподівання, що Трамп зменшить податки для підприємців і збільшить державні витрати на інфраструктуру.
 
Фіскальне зростання призведе до того, що Федеральний резервний Фонд США збільшить розмір відсоткової ставки, щоб протидіяти інфляції.
 
Ціна на американські бонди після виборів зросла на 2,3%, а, як відомо, висока їх вартість стає магнітом для притоку капіталу. Відтак долар дорожчатиме, а гривня, навпаки, втрачатиме свою ціну. 
 
Ще один крок iз боку Дональда Трампа, який може мати негативний вплив на Україну, — реалізація програми імпортозаміщення і відмова від купівлі за кордоном нафти, руди і металів.
 
Такі заходи є поганими новинами для сировинних експортерів, насамперед України.
 
Відмова американців від імпорту може спричинити колапс на світових ринках — і несе суттєві ризики для нашої держави, яка залежить від цін на руди, метали та аграрну продукцію. 
 
Негативно можуть вплинути на Україну й обіцяні Трампом торговельні війни з Китаєм. Який, як відомо, є одним із головних імпортерів нашої продукції.
 
Можна також говорити і про втрату з боку інвесторів інтересу до ринків, що розвиваються, у тому числі й України. На користь більш дохідного американського.