Ліки? Краще — дієта!

24.01.2017
Ліки? Краще — дієта!

Щедрі святкові застілля часто завершуються невесело для організму… (Фото з сайта moya-planeta.ru.)

Свята закінчилися — присмак залишився. У буквальному сенсі. Традиція наїдатися досита за святковим столом завершується невесело: біль у правому підребер’ї, печія, гіркота в роті… Зазвичай, такі прояви свідчать про те, що жовчний міхур почав «бунтувати». Вихід один — негайно змінити раціон.
Лікарі-дієтологи постійно наголошують: щедрі святкові застілля часто стають причиною різних порушень зі здоров’ям. Людина може навіть не підозрювати, що має якісь проблеми у роботі печінки чи жовчного міхура, адже вони можуть ніяк себе не проявляти. А якщо час від часу виникає гіркота в роті, незначна нудота і біль із правого боку, — то швидко минає і людина не замислюється над тим, чому так сталося. А ось під час святкових застіль, які можутьтривати день у день, організм починає протестувати серйозніше. Велика кількість жирної, копченої, солоної їжі провокує напади гострого холециститу або загострення хронічного.
Бо здається: ну що тут такого? Зайвий «ласий» шматочок на честь свята не завадить. І людина втрачає пильність і забуває про міру. Ковбаси, котлети, смажена качка, холодці, все приправлене хроном, кетчупами і майонезами… А потім тістечка і солодка газована вода, а потім ще морозиво. Ну і алкоголь, звісно. Шлунково-кишковий тракт отримує неймовірне навантаження. І дає збій.
А якщо приготувати всю цю смакоту в інший спосіб — так, як радять дієтологи? Адже так і організму не зашкодите, і задоволення від дегустації отримаєте. Наприклад, замість смажити «до чорної кірки» гуску, її краще запекти. Або згадати, що дієтичні сорти м’яса є так само смачними — той самий кролик, індичка чи курка. Риба, запечена у фользі або приготована на пару, — не менш смачна, до того ж у ній зберігаються всі корисні речовини. Оселедець — смачний і корисний, але зайву сіль із нього краще вимочити у воді.
Тепер — головне правило реабілітації після свят. Продумуючи щоденний «буденний» раціон, акцентуйте увагу на тому, що молочні продукти мають бути нежирними, а вживання вершкового масла краще обмежувати. Приділяйте більше уваги овочам, особливо тим, які не мають грубої клітковини: готуйте з кольорової капусти, буряка, моркви, картоплі. З фруктів обирайте некислі сорти яблук, ягоди і банани. Готуйте узвари, неміцний чай, заварюйте шипшину (цей напій дуже корисний взимку, адже містить вітамін С, що запобігає застудним захворюванням).
Лікарі наголошують: дотримання дієти є головним методом лікування хронічного холециститу. Однак у будь-якому випадку варто відвідати фахівця, адже біль у правому підребер’ї може бути спровокований рухом каменю у жовчних протоках або навіть їх закупоркою. Тож якщо турбує будь-який дискомфорт — нехай вас огляне лікар-гастроентеролог. І зробить необхідні обстеження, насамперед — ультразвукове дослідження внутрішніх органів.