Поки Садовий відпочивав в Альпах, у Львові виросли гори смiття по півтора метри заввишки

18.01.2017
Поки Садовий відпочивав в Альпах, у Львові виросли гори смiття по півтора метри заввишки

П’ємонт потопає у відходах. (Фото з сайта portal.lviv.ua.)

Львів’яни масово скаржаться на переповнені сміттєві баки, звідки вже декілька днів поспіль не вивозять відходи.
 
Серед головних причин такої ситуації, за словами керівництва районів, є закриття полігону й відмова інших полігонів приймати сміття зі Львова, що значно ускладнює його вивезення з міста.
 
Подекуди висота сміттєвих «гір» сягає 1,5 метра.
 
«Кожного ранку викидаю сміття і помічаю, як його кількість стрімко зростає. Якщо найближчим часом відходи не вивезуть, сміттєві гори будуть із людський зріст», — каже Михайло, що мешкає на вулиці Пасічній.
 
Його дружина Марія додає, що таке недбальство місцевої влади може викликати в місті епідемію.
 
«Ми живемо на першому поверсі, неподалік смітників. Сміття звідти не вивозять iз початку року, його після свят там назбиралося втричі більше, ніж зазвичай. Маю побоювання, що за кілька тижнів там заведуться щурі, а вони, як відомо, переносять дуже багато інфекцій», — каже жінка. 
 
Із минулого тижня не вивозять сміття і з-під стін Львівської обласної інфекційної лікарні, розташованої на Пекарській, 24. Така ситуація особливо обурює матерів пацієнтів, котрі приходять відвідувати хворих дітей. 
 
І поки львів’яни, затуляючи носа, проходять повз переповнені смітники, міський очільник відпочивав в Італії. Днями Андрія Садового «засікли» на відпочинку в Альпах.
 
Про це повідомили у «Фейсбук»-спільноті «Варта1», посилаючись на інформацію від користувача, що не захотів називати себе.
 
В прес-службі Львівської міської ради інформацію про відпочинок міського голови на гірськолижному курорті не підтвердили.
 
«Міський голова перебуває у відпустці з 10-го по 13 січня. Про місце його відпочинку в нас інформації немає», — повідомила керівник прес-служби Христина Процак.
 
Як стало відомо «УМ», цього року в бюджеті Львова перед­бачено 125 млн. грн. на вирішення проблем із полігоном твердих побутових відходів.
 
Це гроші на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, придбання ділянки під новий полігон та початок його будівництва.
 
Про це під час прес-конференції заявив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Сергій Бабак.
 
За словами чиновника, початок рекультивації сміттєзвалища стримує те, що, згiдно з проектом, потрібно 3,5 га додаткової земельної ділянки.
 
Він додав, також 30 млн. грн. у бюджеті Львова закладено на придбання земельної ділянки під новий полігон ТВП, 5 млн. грн. — на виготовлення проекту і 10 млн. грн. — на початок робіт із будівництва нового сміттєзвалища. 
 
Нагадаємо, Грибовицьке сміттєзвалище закрили з кінця травня минулого року, коли там виникла масштабна пожежа, а згодом стався зсув сміття, внаслідок якого загинули троє рятувальників, а четвертий чоловік, працівник ЛКП «Збиранка», досі значиться як безвісти зниклий.
 
Львів залишився без полігону відходів. Практично щодня з’являються повідомлення з різних куточків України про виявлення на території областей сміття, привезеного зі Львова.