Найстаріший цирк США припиняє роботу

17.01.2017
Найстаріший цирк США припиняє роботу

Захисники тварин довели до банкрутства один із найвідоміших цирків світу.

Знаменитий американський цирк Ringling Bros. and Barnum & Bailey заявив, що у травні закривається після 146 років існування.

Рішення ухвалено через значне падіння реалізації квитків та великі видатки.

У травні минулого року циркові зі штату Флорида довелося відмовитися від коронного номеру зі слонами — артистів роками пресували протестами захисники тварин, нагадує «Євроньюс». Цирк не визнав, що негуманно поводився зі слонами, але погодився заплатити шестизначну суму штрафу. 
 
Та після штрафу активісти не заспокоїлися, вони й надалі виходили на акції протесту перед виставами. Джулієтт Фелд, власник цирку Ringling Bros. and Barnum & Bailey, пояснила: «По тому, як слонів прибрали з програми, у нас різко зменшилася відвідуваність, набагато більше, ніж очікувалося. Це й призвело до рішення, бо ця бізнес-модель більше не окупається». 
 
Цей цирк був символом американського стилю розваг iз середини ХІХ століття, діяв безперервно останні майже півтора сторіччя.

Він був настільки популярним, що в містах, до яких приїздив, на час його виступів закривали школи та урядові установи. Кожна вистава збирала по кільканадцять тисяч глядачів. Він також був головною школою американського циркового мистецтва.

До занепаду цирку призвела не лише кампанія проти знущання над тваринами під час їх дресирування, а й також загальна тенденція в змінах розважальних смаків молоді. Сучасні молоді американці віддають перевагу комп’ютерним іграм та багатим на спецефекти голлівудським фільмам. До травня, коли цирк остаточно припинить роботу, він iще дасть 30 вистав свого славетного шоу. 
 
Організація захисту тварин PETA оприлюднила заяву про те, що номер зі слонами був найсумнішим шоу на землі (це реакція на рекламу цього цирку як «Найвеличніше шоу на планеті» — The Greatest Show on Earth), і попросила інші цирки з тваринами наслідувати приклад Ringling Bros. and Barnum & Bailey.