В усіх "гарячих" точках Донбасу ворог нарощує бойову активність

13.01.2017
Окупанти нарощують вогневу і бойову активність на східному фронті в останні дні. За даними Міноборони, минулої середи кількість обстрілів збільшилася і досягла позначки 62 на добу. Поранення і травми отримали п’ятеро захисників України, ще один загинув. 
 
«На всіх трьох напрямках ворог широко застосовував міномети та бронетехніку, а на луганському та донецькому обстріляв сили АТО з артилерії. Наші військові надійно тримають оборону і відповідають на найзухвалішi провокації противника винятково з озброєння, не забороненого Мінськими домовленостями», — наголошує речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник.
 
Найзухвалішими у штабі АТО вважають мінометні обстріли Троїцького, що під Луганськом, а найпотужнішими — обстріли промзони Авдіївки під Донецьком.
 
Так, унаслідок обстрілів Авдіївки в середу ввечері перебито одну лінію електропередач і знеструмлено Донецьку фільтрувальну станцію. За словами гендиректора Авдіївського коксохімзаводу Муси Магомедова, «щось важке» приземлялося зовсім поруч iз заводом.
 
«Уздовж усього периметру Горлівки російсько-окупаційні війська порушили режим тиші 13 разів», — додає полковник Мотузяник. І відзначає, що на Світлодарській дузі  інтенсивність бойових дій зменшилася до одного випадку порушення режиму тиші на добу.
 
Водночас на маріупольському напрямку, в районі Мар’їнки—Красногорівки, бойовики провели масовані мінометні обстріли. За підрахунками Генштабу, у бік наших позицій сили окупанта випустили більше 130 мінометних мін. Один ворожий снаряд розірвався поблизу п’ятиповерхового будинку в Красногорівці, в результаті чого осколкове поранення отримав один iз місцевих жителів. 
 
У свою чергу заступник голови місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг констатує, що в період Різдвяних свят режим припинення вогню на Донбасі не дотримувався.
 
«На Донбасі за останні три тижні склалося враження, що ті, хто наказував стріляти, й ті, хто стріляв, абсолютно забули про Різдво. 7 січня наші спостерігачі зафіксували порушення режиму припинення вогню в усіх відомих нам «гарячих точках», — каже пан Хуг.
 
У цілому з 2 по 8 січня 2017 року спостерігачі місії зафіксували 336 випадків порушення режиму припинення вогню. Половина з них — у районі Світлодарська. Крім того, такі випадки були в районі Маріуполя, Горлівки, на ділянці Авдіївка — Ясинувата — Донецький аеропорт.