Готуйся до ЗНО взимку: у квітні випускники зможуть пройти платне пробне оцінювання

12.01.2017
Із 10 січня розпочалася реєстрація на пробне ЗНО для абітурієнтів з української мови та літератури та ще одного предмета на вибiр.
 
Зареєструватися для участі у пробному ЗНО до 31 січня можна на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
 
Кожен зареєстрований учасник може взяти участь в одному із запропонованих у той чи інший день предметів на вибiр, згідно з графіком проведення:
 
1 квітня відбудеться пробне зовнішнє оцінювання з української мови і літератури.
 
8 квітня — з інших предметів (історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, російської, французької мов).
 
Варто знати, що участь у пробному ЗНО є платною послугою для учасників. Вартість тестування для одного учасника визначає кожний регіональний центр оцінювання якості освіти окремо. Якщо зазирнути на їхні сайти — знайдемо демократичну для нинішніх часів суму — 129 гривень.
 
Тим часом Міносвіти уже затвердило програми ЗНО-2017. Уже можна ознайомитися з основними темами з української мови і літератури, історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії. Також можна уже дізнатися, що увійде до зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов.
 
Нагадаємо, що у 2017 році вступники подаватимуть 7 заяв до вищих навчальних закладів на 3 спеціальності. Тобто відбудеться скорочення кількості заяв у порівнянні з минулорічною вступною кампанією. Раніше можна було подавати до 15 аплікацій на 5 спеціальностей, без обмежень у кількості ВНЗ.
 
Вступ до вишів відбуватиметься за результатами сертифікатів ЗНО 2016-го та 2017 років. Для вступу в університети обов’язковим буде сертифікат з української мови та літератури.
 
У 2017 році вступники з Криму та Донбасу вступатимуть за окремими квотами. Також особливості вступу передбачено для пільгових категорій — інвалідів, дітей-сиріт, учасників АТО.