Сімнадцять миттєвостей 2016-го: чим запам’ятався рік, що минає

30.12.2016
Сімнадцять миттєвостей 2016-го: чим запам’ятався рік, що минає

Відходить у минуле ще один рік. Він нас не раз дивував, вражав, засмучував, шокував, радував і тішив. Безперечно, він запам’ятається своїми неординарними подіями, про які говорили на найвищому рівні, у ЗМІ й на кухнях. Ми ж хочемо нагадати лише деякі з них — ті, що безперечно ввійдуть в історію... 

Скандал  року 

Оприлюднення у квітні викривальним сайтом «Вікілікс» так званих «Панамських паперів» здійняло цілу бурю у світовому політикумі. Йдеться про 11,5 млн. конфіденційних документів панамської офшорної фірми Mossack Fonseca щодо власників офшорних рахунків, за яким криються масштабні розкрадання державних коштів власниками рахунків у їхніх країнах, відмивання грошей, клепторкарія, ухилення від сплати податків та порушення міжнародних санкцій.

Серед фігурантів паперів були перші особи багатьох держав, зокрема президенти Аргентини, України, Азербайджану, король Саудівської Аравії, прем’єр-міністри — чинні та колишні. Також було виявлено конфлікт інтересів між членом комітету з етики ФІФА та колишнім віце-президентом організації Еженіо Фігейредо.. . Як наслідок — десятки кримінальних справ, зокрема у Франції та Австралії, а в Ісландії прем’єр, який також був фігурантом «панамських паперів», подав у відставку.  

Вибір року

Вибори в США здивували, розчарували і навіть налякали. Адже замість поміркованої Хілларі Клінтон, яка лідирувала в усіх рейтингах, до влади прийшов непередбачуваний та імпульсивний мільярдер і популіст Дональд Трамп.

При цьому, як показали офіційні результати, Клінтон отримала на 3 млн. голосів виборців більше, але недосконала і специфічна система виборів у США піднесла американцям і світу ось такий сюрприз. Тому цю подію цілком можна висувати й на номінацію «Несподіванка року». Практичне значення такого вибору американців світ усвідомить лише в наступні роки. 

Теракт року 

Брюссель, вибухи в аеропорту й у метро, Ніцца, кривава вантажівка, що врізалася в натовп людей на набережній, Берлін, напад на рідзвяний ярмарок, серія терактів в Анкарі та Стамбулі. Сотні людей загинули, сотні поранених...

Ці трагедії, що прокотилися упродовж року благополучною Європою, вразили й обурили. Водночас вони засвідчили: світ змінився, в жодній його частині вже не можна почуватися безпечно. Для цивілізованих країн це виклик, який потребує об’єднати зусилля всього  світу, аби захистити своїх громадян. 

Примирення року 

Нарешті відбувся історичний візит президента США Барака Обами на Кубу, перший візит американського президента на острів, починаючи з 1928 року, і перший iз часу комуністичного перевороту на острові, що його здійснила команда Фіделя Кастро. Візит активізував зв’язки Куби зi США та рештою світу.

Убивство року 

Розстріл посла Росії в Туреччині Андрія Карлова в прямому ефірі на очах багатьох людей — шокуючий наслідок політики Кремля у світі. Вбивця — випускник поліцейської академії 22-річний Мевлют Мерт Алтинташ — зробив це, помстившись за бомбардування російськими військовими сирійського міста Алеппо.

Шокуючим стало й масове вбивство в Орландо (штат Флорида, США) 12 червня. 29-річний Омар Матін відкрив вогонь iз вогнепальної зброї в нічному клубі Pulse, загинуло 50 осіб, ще 53 отримали поранення. Американські ЗМІ згодом назвали цю трагедію другим наймасштабнішим терактом після 11 вересня 2001 року. 

Вірус року

Світ цьогоріч періодично лякався від повідомлень про спалах у Бразилії та кількох інших країнах Латинської Америки вірусу Зіка, який спричиняє народження розумово відсталих дітей та загалом позначається вкрай негативно на здоров’ї осіб, заражених ним.

Попередження Всесвітньої організації охорони здоров’я з’явилося за кілька місяців до проведення в Бразилії Олімпійських ігор. Забігаючи наперед, потрібно сказати, що епідемія вірусу Зіка не вплинула на сам перебіг Олімпіади-2016 і наприкінці цього року повідомлено про те, що ситуація з вірусом перебуває під контролем. 

Ювілей року

У травні та червні в Британії гучно відзначили 90-річчя з дня наро­дження королеви Єлизавети ІІ. Урочистості тривали кілька місяців — власне, весь рік був для британців ювілейним, а безпосередньо святкування дня народження бабці Лізи розтягнулося на п’ять днів. У театральних постановках узяли участь 1500 артистів з різних країн і ... 900 коней. Гостей вразили також 90-хвилинним шоу з використанням найновіших технологій та спец­ефектів.

Це була справжня 90-річна подорож у часі, яка розповіла про життя королеви від моменту її народження. Кількість присутніх на святкуванні обчислюється тисячами, а кількість привітань, що надійшли до Віндзорського замку, — ще більша. І на всі королева та її помічники відповіли! Зокрема, й на привітання учнів бердянської школи №1— діти отримали королівську відповідь на свою вітальну листівку аж у грудні, що стало для школярів повною несподіванкою!  Британка є, без сумніву, найвідомішим монархом світу, вона перебуває на престолі вже 64 роки. У Єлизавети четверо дітей, вісім онуків та п’ятеро правнуків.

Проект року 

У червні відбулося офіційне відкриття найдовшого у світі 57-кілометрового Готтардського транспортного (автомобільного і залізничного) тунелю, який з’єднає під Альпами Швейцарію та Італію, південь і схід Європи.

Його будівництво тривало 14 років i коштувало 10,3 мільярда доларів. На його прокладанні працювали 2500 працівників. На сьогодні — це найдовший тунель у світі, перші потяги й авто підуть тунелем вже в 2017 році. 

Досягнення року 

У галузі науки лідером стала Американська космічна агенція НАСА, космічний корабель якої Juno після майже п’ятирічної подорожі просторами космосу долетів до Юпітера і почав досліджувати цю планету Сонячної системи. 

Ігри року 

У серпні світ стежив за літніми Олімпійськими іграми в Бразилії. У них узяли участь 12 тисяч спортсменів із 206 країн світу. Розіграно 306 комплектів медалей. Встановлено 60 олімпійських рекордів та 21 світовий.

 У неофіційному медальному заліку Олімпіади перемогла команда Сполучених Штатів — 121 нагорода (Україна — на 31-му місці). Тріумф українських спортсменів відбувся в вересні на паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро: третє місце у загальносвітовому заліку. 

Стихія року 

Ураган «Метью» — потужний тропічний циклон, що прокотився над Карибським морем, метеорологи назвали найпотужнішим за десятиріччя. На Гаїті «Метью» забрав життя понад тисячі осіб. Ще півтора мільйона осіб вважаються постраждалими, адже стихія зруйнувала цілі міста і села. Гаїті він завдав збитків на майже 2 мільярди доларів — це п’ята частина ВВП країни.  

Сенсація року

Оприлюднення лауреатів Нобелівських премій принесло найбільшу сенсацію — лауреатом iз літератури вперше в історії нагород став представник рок-музики — поет, співак, композитор та актор Боб Ділан. Втім музикант на церемонію вручення премії не приїхав: пояснив, що вже має на цей час інші зобов’язання. 

Народини року

У Мексиці завдяки новому методу «запліднення від трьох батьків» народилася перша дитина. Цей хлопчик має звичайну ДНК, успадковану від своїх мами й тата.

Проте крихітну частинку свого коду він перейняв у донорки, що допомогла йому з’явитися на світ.  Рідна мама малюка має рідкісний ген, що спричинює смертельну хворобу Лея. Тому подружжю довелося вдатися до цього новітнього методу. 

Розлучення року

Одна й найвродливіших пар Голлівуду — Анджеліна Джолі та Бред Пітт — оголосила у вересні про своє розлучення. Причини, які змусили зірок прийняти таке рішення, пара не коментує. Анджеліна і Бред познайомилися на зйомках фільму «Містер і місіс Сміт» 12 років тому. Пара довгий час жила в цивільному шлюбі, а одружилася тільки в 2014 році. На той час подружжя виховувало шестеро дітей, троє з яких — прийомні. Наразі діти живуть iз матір’ю.  

Винахід року

Наука продовжує дивувати людство. Але винахід учених Кембриджського університетут може змінити якість життя багатьох людей і навіть рятувати його. Йдеться про штучну підшлункову залозу, яка дозволить людям, що страждають на діабет, відмовитися від перевірки рівня цукру і регулярних ін’єкцій. Передбачається, що пристрій почне використовуватися в клінічній практиці вже у 2018-му. 

Катастрофа року 

20 грудня через 20 хвилин після вильоту з аеропорту в Сочі зник із радарів літак Міноборони Росії Ту-154. Згодом з’ясувалося, що він iз невідомих причин упав  у Чорне море. На борту повітряного судна перебували, за останніми даними, 92 особи, в тому числі вісім членів екіпажу, дев’ятеро журналістів і 68 музикантів ансамблю імені Александрова. 

Втрати року

Шанувальники і цілі народи мали цьогоріч чимало приводів для скорботи. Лідер кубинської революції і багаторічний керманич Острова Свободи  Фідель Кастро, екс-президент Ізраїлю Шимон Перес, польський кінорежисер Анджей Вайда, видатний боксер Мохаммед Алі, співаки й музиканти Принц, Девід Боуї, Джордж Майкл, італійський письменник Умберто Еко, французька кутюр’є Соня Рикель — це далеко не повний список знаменитостей, які відійшли 2016-го в кращі світи. Вічна пам’ять...