Криваві крапки над «і»: міжнародні експерти визнали конфлікт на Донбасі війною

23.12.2016
Міжнародна команда розслідувачів Bellingcat оприлюднила детальний звіт про події на сході України у 2014 році.

Експерти зазначили, що до цих подій не можна застосовувати термін «громадянська війна» або «внутрішній конфлікт», бо докази чітко вказують на російську воєнну присутність у цьому регіоні. Російська артилерія з літа 2014 року здійснювала масштабні обстріли територій Донецької і Луганської областей. 
 
Нагадаємо, Bellingcat уже неодноразово публікував звіти, які доводили російську воєнну присутність у Східній Україні, а також причетність російських воєнних до збиття літака рейсу MH17.
 
«У цьому звіті повністю розслідувані дані, які раніше були досліджені недостатнім чином: артилерійські атаки проти України влітку 2014-го. У попередніх звітах було доведено окремі випадки таких атак, але ці звіти не могли повністю описати дійсний їх масштаб, — йдеться у документі. — Використовуючи докази з відкритих джерел, цей звіт намагається задокументувати повний розмах російських артилерійських атак проти України влітку 2014 року».
 
За словами дослідників, російська артилерія здійснила як мінімум 149 окремих атак проти України влітку 2014 року з території РФ. Ще 130 позицій зі значною ймовірністю також були використані російською артилерією.

«Враховуючи частоту, просторовий розподіл і масштаб артилерійських атак у цьому звіті, неможливо вважати ці атаки просто випадковістю чи діями бойовиків. Ці атаки можуть вважатися лише актами війни Російської Федерації проти України», — зауважили експерти. У документі наводиться значна кількість карт, фотографій, супутникових знімків та інших даних, використаних для аналізу.
 
Додамо, що 408 цілей, уражених артилерією на українській території, перебувають у зоні досягнення російської артилерії, яка розташована по той бік кордону. 127 iз цих цілей перебувають на відстані 3 км від кордону.
Згідно з документом, артилерійські атаки військ РФ iз території Росії почалися на початку липня 2014 року, а їхня частота посилилися в серпні та вересні.