На «сході» нової епохи: на ЧС у Японії місцева команда вперше пробилася до фіналу

16.12.2016
На «сході» нової епохи: на ЧС у Японії місцева команда вперше пробилася до фіналу

Карім Бензема вивів «Реал» до фіналу клубного чемпіонату світу-2016. (Фото з сайта fifa.com.)

У той час, коли представники старого консервативного покоління продовжують говорити про існування серйозних перешкод на шляху до запровадження в футболі відеоповторів, зокрема вказують на відсутність технічних можливостей для масштабної реалізації цього новітнього проекту, нещодавно обраний президент ФІФА Джанні Інфантіно вже практично не сумнівається, на відміну від свого попередника Йозефа Блаттера, що відеорефері повинен стати неодмінним атрибутом сучасного футболу.

«Спочатку я був налаштований дуже скептично, оскільки боявся, що відеоповтори вплинуть на хід гри. Але під час тестування зрозумів, що це не так. Упродовж найближчого часу ми плануємо тестувати систему, а у березні 2018 року приймемо остаточне рішення. Сподіваюся, що відеорефері працюватимуть вже на найближчому чемпіонаті світу», — заявив Інфантіно.
 
Так, під час півфінального поєдинку клубного чемпіонату світу, який триває в Японії, між місцевою командою «Касіма» та колумбійським «Атлетико Насьйональ» уперше в історії міжнародних офіційних матчів під егідою ФІФА суддя вдався до повторного перегляду спірного моменту.

Зупинивши на 31-й хвилині поєдинку японсько-колумбійське протистояння, добре знайомий українським шанувальникам футболу угорець Віктор Кашшаї, котрий, нагадаємо, на ЧЄ-2012 не зарахував гол Марко Девича у ворота збірної Англії, підійшов до краю футбольного поля, де в спокійній обстановці, без зайвих емоцій, на спеціально пристосованому для того моніторі, зміг побачити реальну картину з порушенням правил, яке начебто сталося на лінії штрафного майданчика.

Але після «відеоуточнення» Кашшаї «на знаках» показав футболістам, що захисник «Атлетико» зупинив суперника недозволеним прийомом у штрафній зоні, відтак змушений призначити пенальті у ворота колумбійського клубу. У підсумку забитий iз «позначки» гол приніс перемогу в матчі японському клубу, хоча загалом господарі поля тричі змушували капітулювати голкіпера «Атлетико Насьйональ».
 
Примітно, що до цього моменту жодній із японських команд не вдавалося доходити до фіналу клубного чемпіонату світу, котрий, відзначимо, проводиться з 2005 року. На домашньому «мундіалі» «Касіма» — як господар змагань, перша команда чемпіонату Японії — розпочала змагання з кваліфікаційної стадії, де за право грати в чвертьфіналі здолала новозеландський «Окланд» — переможця Ліги чемпіонів-2015/2016 Конфедерації футболу Океанії.
 
У наступному раунді японський колектив переграв найсильнішу команду Африки — «Мамелоді» з ПАР, а в півфіналі господарям клубного ЧС-2016 підкорився чинний володар Кубка Лібертадорес — колумбійський «Атлетико Насьйональ».
 
Свій заключний поєдинок на домашньому «мундіалі» «Касіма» зіграє з клубним чемпіоном Європи — мадридським «Реалом», який у 1/2 фіналу переграв мексиканську «Америку».

Вочевидь, шансів на тріумфальне завершення турніру в господарів не так уже й багато. Як відзначив лідер титулованого мадридського клубу Кріштіано Роналдо, до Японії їхня команда прибула не відпочивати. Утім підтримка своїх уболівальників та домашній статус змагань усе ж залишають «Касімі» шанси на успіх у протистоянні з головним фаворитом турніру.

ТАБЛО

Клубний чемпіонат світу (Японія). Півфінали. «Америка» (Мексика) — «Реал» (Іспанія) — 0:2 (Бензема, 45; К. Роналдо, 90+3), «Атлетико Насьйональ» (Колумбія) — «Касіма» (Японія) — 0:3 (Дої, 33 (пен.); Ендо, 83; Сузукі, 85).
Чвертьфінали. «Чонбук» (Південна Корея) — «Америка» — 1:2, «Мамелоді» (ПАР) — «Касіма» — 0:2.
«Плей-оф». «Касіма» — «Окленд» (Нова Зеландія) — 2:1.

ВИЗНАННЯ

Святкуючи 25-ту річницю свого створення, Федерація футболу України організувала прем’єрну церемонію відзначення кращих в Україні гравців року, що минає. Нагороду кращого футболіста 2016-го отримав Андрій Ярмоленко.
Кращим тренером року за версією ФФУ став наставник «Зорі» Юрій Вернидуб.
До «збірної року» ввійшли: воротар — П’ятов («Шахтар»), захисники — Ракицький, Срна (обидва — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Соболь («Зоря»); півзахисники: Степаненко, Фред, Коваленко, Марлос (усі — «Шахтар»), Ярмоленко («Динамо»); форвард — Мораес («Динамо»).