Морозами не зламати: Pussy Riot у Польщі підтримали Олега Сенцова

13.12.2016
У польському Вроцлаві 10 грудня під час урочистої церемонії вручення нагород Європейської кіноакадемії кінематографісти нагадали про українського режисера Олега Сенцова, повідомляють на сайті НСКУ.

Бранцю Кремля 40 років, за надуманими звинуваченнями його, кримчанина, засудили до 20 років ув’язнення у Росії. 
 
На міжнародному кінозібранні у Польщі про Олега Сенцова розповіла Марія Альохіна з гурту Pussy Riot. За пісню проти Володимира Путіна, хто не пам’ятає, громадська активістка провела в ув’язненні два роки. Розповідаючи про це, Марія додала: «Маю надію, що він (Путін. — Авт.) нам усім не подобається». Її слова зустріли оплесками.
 
«Я тут, щоб говорити про українського режисера Олега Сенцова. Вашого колегу, який навіть не робив того, що я, — вела далі Марія Альохіна. — Олег Сенцов отримав вирок — 20 років ув’язнення. І нині він у Сибіру, у Якутії. Погода сьогодні в Якутії — мiнус 42 градуси за Цельсієм. Дуже холодно».
 
Марія Альохіна зачитала фрагмент листа Олега Сенцова, який було оприлюднено у серпні 2016-го, в якому кінорежисер говорить про себе й інших політичних в’язнів: «Ми не ваше слабке місце. Якщо нам доведеться стати цвяхами у кришку труни тирана, я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте, що цей цвях не зігнеться». 
 
«Спільнота сильніша за уряд. Бо спільнота не має меж. І я вірю, що спільно ми можемо змінити речі. Я хочу закликати вас стати за Олега і його свободу. Зараз», — так завершила свій виступи Марія Альохіна.