Командири у спідницях: дівчат у Черкасах навчають військових спеціальностей

13.12.2016
Допомогти українському війську з кадрами вирішили у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького і відкрили військову кафедру. Тут готуватимуть командирів механізованих підрозділів Сухопутних військ та військових психологів. 
 
«Серед 120 студентів є учасники АТО, а ще — 20 дівчат. Більшість представниць прекрасної статі, до слова, навчатимуться не на психологів, а на командирів», — розповідає «Україні молодій» завідувач кафедри військової підготовки Валерій Монастирський. Серед студентів не лише черкащани, а й приїжджі з Дніпропетровська та Києва. Викладацький склад — кандидати наук та доценти, котрі читатимуть лекції з інженерної підготовки, топографії, зв’язку, а практичні заняття проходитимуть на базі Оршанецького навчального центру неподалік Черкас, де готують контрактників для Державної прикордонної служби.
 
«З Оршанцем у нас укладено угоду про співпрацю, тож їхні інструктори проводитимуть польові заняття з вогневої та медичної підготовки. Після закінчення навчання студенти одержать дипломи молодшого лейтенанта», — говорить Валерій Монастирський.
 
За словами ректора університету Олександра Черевка, ініціював створення на Черкащині кафедри військової підготовки голова ОДА Юрій Ткаченко ще у 2014 році. Але знадобився час для отримання дозволу Міністерства оборони, ліцензування спеціальностей, укомплектування кафедри кадрами та створення належної матеріально-технічної бази.
 
«Наша військова кафедра підпорядкована Сухопутним військам Збройних сил України, її діяльність координує Черкаський обласний військовий комісаріат. І хоча фінансове становище нині непросте, але студенти мають однострої, кафедра оснащена навчальною зброєю, навчально-методичними засобами, вирішуємо питання забезпечення мультимедійною технікою», — підсумовує Олександр Черевко. І додає, що реалізація цього проекту була б неможливою без підтримки меценатів, будівельників, членів Наглядової ради та партнерів університету.
 
До речі, у Черкасах iз цього начального року готують iще й військових фельдшерів. У місцевому медичному коледжі  навчаються 30 студентів.