Сто років без ремонту

13.12.2016
Сто років без ремонту

Майкл та Кірк Дугласи.

Хоч акторство, кажуть, і нервова професія, є у цьому творчому екстазі і свій рецепт довголіття. Як то кажуть, коли часто живеш чужим життям, на власні проблеми не вистачає часу.
Цю істину підтвердив і легендарний голлівудський актор Кірк Дуглас, який 9-го грудня відсвяткував свій 100-річний ювілей. Син одеського єврея Гершка Демського, він народився вже в Америці і при народженні отримав ім’я Ісер. В юнацькі роки хлопець змінив багато професій — був офіціантом, професійним боксером, служив лейтенантом у Військово-морському флоті США, однак його пристрастю став театр. 
Як зізнався Дуглас, він ніколи не хотів грати у кіно і завжди вважав себе театральним актором. Він завоював сцену Бродвея, коли його подруга Лорен Бекол (до речі, двоюрідня сестра майбутнього президента Ізраїлю Шимона Переса) запропонувала знятися в кіно. «Мені потрібні були гроші. Тож я і приїхав у Голлівуд», — згадував актор, який обрав для екрана псевдо Кірк Дуглас.
За свою кінокар’єру Кірк Дуглас знявся в понад 40 фільмах, серед яких такі знамениті, як «Вікінги» та «Спартак». Останній навіть отримав прокатне посвідчення у СРСР. Картини за його участю неодноразово номінувалися на «Оскар», однак вперше заповітну статуетку він отримав лише у 1996-му році за особливій внесок у кіномистецтво. За два місяці до церемонії нагородження Кірк переніс інсульт, внаслідок чого у нього постраждала мова. Однак актор вирішив довести, що інсульт — це не кінець життя та інтелектуальної діяльності і особисто прийняв нагороду.
Цікаво, що всі четверо його дітей так чи інакше пов’язані з кіно. Найвідоміший із них — актор Майкл Дуглас. Саме він та його дружина Кетрін Зета-Джонс і стали головними розпорядниками ювілейної вечірки.
До речі, після смерті російського актора Володимира Зельдіна Кірк Дуглас отримав офіційний титул найстарішого актора у світі. Щоправда, на відміну від російського колеги, який до останнього грав на сцені, Кірк Дуглас уже на пенсії. Роки, каже, вже не ті.