Археологи у центрі Львова натрапили на церковний цвинтар

08.12.2016
Днями археологи на площі Святого Теодора у Львові натрапили на частину давнього цвинтаря XVIII століття. Колись це, очевидно, було прицерковне кладовище, яке відоме ще з XV століття.
 
Про це інформує прес-служба НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України. 
 
«Археологічні дослі­дження на площі ми розпочали у середині листопада, — розповідає керівник археологічної експедиції Микола Шніцар. — Наразі, окрім давнього кладовища, нам також вдалося виявити давньо­руський об’єкт орієнтовно XIII століття. Знахідки княжих часів — це вже хороша традиція для цієї частини міста. Варто згадати про наші дослідження по вулицях Веселій, Сянській, Долинського. Розкопки останніх років дають нам вагомі та переконливі відомості про існування Львова у княжу добу. Також одним із виявлених під час досліджень об’єктів є залишки бруківки ХІХ століття».
 
Відомостей про площу Святого Теодора не так багато. Перші пов’язані зі згадкою про дерев’яну церкву Святого Теодора від 1453 року. Припускають, що святиня могла існувати ще з давньоруських часiв, однак переконливих підтверджень цієї гіпотези наразі немає.
 
У 1783 році було проведено ревізію церков і через невелику парафію її розібрали, а храмову ікону передали до церкви святого Миколая, розташованої поруч.
 
Пізніше на цьому місці зробили площу, на якій облаштували торговицю, так звану Стару Тандету, яка існувала у ХІХ столітті.
 
А вже з середини ХХ століття цей ринок називали Краківським і він був попередником нинішнього, який перенесли на сучасне місце у 1960-х роках ХХ ст.
 
Археологічні дослідження в центральній частині Львова проводять фахівці науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України на замовлення Львівської міської ради. Роботи планують закінчити до кінця цього року.