В африканській країні 10 років діяло фальшиве посольство США

07.12.2016
У більшості країн світу отримання американської візи є справою не з простих. На бажаючих очікують тривалі бюрократичні процедури, чималі фінансові витрати і великий ризик відмови.
 
Отримання вимріяного «штампика» в паспорті інколи межує з чудом.
 
Але є така цікава африканська країна Гана, у столиці якої — Акрі — «штампик» донедавна можна було отримати майже зі стовідсотковою впевненістю, але за відповідну ціну — до шести тисяч доларів.
 
І не лише «штампик», а навіть американський паспорт, що зовсім не входить до переліку стандартних консульських послуг. Але вже за ще більшу суму. 
 
Американська телемережа Сі-Ен-Ен та британська газета «Гардіан» повідомляють, що в Акрі неподалік розкішних корпусів справжнього американського посольства впродовж останніх 10 років діяло в облупленому двоповерховому будинку фальшиве посольство США.
 
Звичайно, що й документи були несправжніми, але діяльність «посольства» квітла роками, що давало можливість шахраям за відповідні хабарі притупляти пильність місцевих чиновників та правоохоронних органів. 
 
Фейкове посольство діяло надзвичайно вправно. Шахраї дбали про деталі, щоб справляти на відвідувачів враження справжньої дипломатичної установи: у приміщеннях були розвішані американські прапори та портрети американських президентів, а «консул» пояснював відвідувачам складнощі візової процедури, щоб викачати з них більше грошей.
 
Допомагав він і в інших складних «справах», як то отримання фальшивих свідоцтв про народження та паспортів США. 
 
Фальшива установа була ліквідована випадково, під час розслiдування поліцією зовсім іншої кримінальної справи.
 
Під час обшуку вилучено приблизно 150 фальшивих паспортів 10 країн світу та справжні візи до США і Шенгенської зони. У шахрайській схемі були задіяні не лише громадяни Гани, а й Туреччини.
 
А принагідно було ліквідовано й фальшиве дипломатичне представництво Голландії.