Польша подала позов проти Єврокомісії за потурання «Газпрому»

07.12.2016
Польська державна нафтогазова компанія (PGNiG) висуває Європейській комісії 14 претензій у зв’язку з дозволом, виданим російському «Газпрому», на використання європейського газопроводу OPAL.
 
Окрім цього, вона подала до Європейського суду позов проти Єврокомісії, що має бути розглянутий у терміновому порядку, повідомляє сайт Польського радіо.
 
Позов подала компанія Supply & Trading GmbH — товариство, яке на 100% належить Польській нафтогазовій компанії (PGNiG), що займається гуртовим та роздрібним продажем природного газу та енергії.
 
Це лише перший з правових кроків, які Польська державна нафтогазова компанія має намір здійснити проти Єврокомісії та німецького регулятора енергетичного ринку «Бундеснетцагентур» (Bundesnetzagentur). 
 
Наприкінці жовтня Європейська комісія повідомила про своє рішення, яким дозволила «Газпрому» збільшити постачання власного газу до Європи в обхід України.
 
Рішення відомства дозволяє Росії використовувати до 2033 року 80% пропускної потужності OPAL. На даний момент «Газпром» використовує половину його пропускної потужності.
 
Голова PGNiG Пьотр Возьняк переконував на спеціальній прес-конференції, що Брюссель згодний, аби російський газ, що постачається «Північним потоком», заполонив ринок Центральної Європи.
 
«Газопровід OPAL призначений, аби забезпечувати газом наш регіон. Так ставиться під сумнів рішення про будову будь-яких інтерконекторів. Для нас це означатиме величезні зміни в усіх торгових, промислових і дистрибуційних аспектах», — сказав Пьотр Возьняк.
 
Тому, за словами адвоката Марека Єжевського, рішення Європейської комісії щодо газопроводу OPAL, має бути скасоване.
 
Представник PGNiG з адвокатської контори «Коханські, Зємба і партнери» звертає увагу на те, що, сприяючи «Газпрому», Брюссель шкодить внутрішнім принципам регуляції ринку газу в ЄС: «Дуже суттєвим чином посилюються домінуючі позиції «Газпрому» в Центральній Європі. На додаток, рішення Єврокомісії суперечить основному принципові Євросоюзу про вільний доступ до газової інфраструктури всіх зацікавлених сторін», — наголошує юрист.
 
Адвокат додає, що завдяки цьому рішенню «Газпром» збільшить постачання газу до Європи, а тим часом ЄС уже кілька років хоче зменшувати залежність від блакитного палива з Росії.
 
Тому Польська нафтогазова компанія (PGNiG) через суд вимагає негайно скасувати це рішення Єврокомісії.
 
На сьогодні газопровід OPAL іде з півночі Німеччини до кордону з Чехією та має 470 кілометрів. Він єднає «Північний потік» із газотранспортною системою південних сусідів Польщі. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Газопровід «Північний потік-2» буде реалізований», — заявив президент Росії Володимир Путін під час зустрічі в Челябінську з робітниками місцевого металургійного заводу.
 
«Незважаючи на те, що з’явилися ускладнення, які пов’язані з тим, що Польща не надала відповідного дозволу, всі учасники цього проекту підтримують його, передусім йдеться про закордонних партнерів — німецькі та австрійські фірми. Всі хочуть працювати. Я не маю жодних сумнівів, що цей проект буде реалізований», — цитує Путіна агенція ТАКС.
 
Російський президент назвав «дурними» та «безпідставними» твердження, що закордонні споживачі газу потрапляють у залежність від Росії.