Гройсман пообіцяв з 1 січня суттєво підвищити зарплати вчителям і лікарям

07.12.2016
Гройсман пообіцяв з 1 січня суттєво підвищити зарплати вчителям і лікарям

Престижність професії учителя має визначати і зарплата. (Фото з сайта depo.ua.)

Уряд оголосив, що з січня наступного року суттєво підніме зарплати вчителям і лікарям. Так, зараз рівень зарплат учителів без категорії становить 3239 грн., а в 2017 году має піднятись до 4541 грн.
 
Рівень заробітної платні для деяких учителів нарешті перетне п’ятитисячну позначк, принаймні так обіцяють.
 
На зарплату від 5266 грн. можуть розраховувати вчителі вищої категорії, пообіцяли в МОН. Також будуть надбавки.
 
Тим, хто пройшов сертифікацію, додатково платитимуть щомісяця 20% від посадового окладу. Коли термін дії сертифікату закінчиться, надбавку скасують.
 
Окрім того, надбавки виплачуватимуть і відповідно до стажу роботи. Учителі, які пропрацювали понад три роки, отримуватимуть додатково 10% від ставки. Понад 10 років — 20%, більше як 20 років — 30%.
 
«Як відомо, ми піднімаємо всі соц­стандарти з 1 грудня 2016 року на 10%. На 2017 рік ми запланували ще три підвищення. Наприклад, учитель першої категорії (11-й тарифний розряд) до кінця наступного року вже буде отримувати 6400 гривень», — заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
 
Тим часом зарплати українських учителів — одні з найнижчих у Європі. У Польщі вони отримують щонайменше 2 тис. злотих — 12,5 тис. грн., у Чехії — 22 тис. крон — 23 тис. грн., у Франції — 2,5 тис. євро — 69 тис. грн., у Росії — 21 тис. руб. — 9 тис. грн.
 
На думку економіста Бориса Кушнірука, необхідно мати картину щодо підвищення окладу педагогів на кілька років уперед. Завдяки цьому учитель став би однією з найпрестижніших професій.
 
А якби у законі про освіту прописали, що зарплата вчителя — це дві або три «мінімалки», то у школу йшло би більше молодих спеціалістів після університетів: «Вони знали б: за будь-якої економічної ситуації матимуть дохід у кілька разів вищий мінімального», — наголосив Кушнірук.
 
Після Нового року, якщо вірити обіцянкам, зростуть зарплати працівників у галузі охорони здоров’я. Дільничні лікарі, терапевти, фельдшери вищої категорії отримуватимуть від 4,9 до 8,4 тис. грн. — з надбавками.
 
Дільничні лікарі-терапевти вищої категорії отримуватимуть з 1 січня 2017 року приблизно 7000 гривень за місяць, зазначив глава Кабміну.
 
До речі, у Держстаті зазначили, що найвищі середні зарплати в Україні станом на вересень зафіксовано в авіаційній галузі — 26 тис. 200 грн., у фінансовій, страховій діяльності та галузі телекомунікацій — по 10 тис. грн.
 
Найменший рівень середньої зарплати відзначили у поштарів, кур’єрів — 2900 грн., медиків — 3400 грн. та вчителів — 3900 грн.