Літак імені Дмитра Майбороди: АН-26 назвали на честь Героя України

06.12.2016
Літак імені Дмитра Майбороди: АН-26 назвали на честь Героя України

Дмитро Майборода керував АН-26, підбитим у Луганській області в липні-2014. (Фото з архіву.)

Ім’ям Героя України Дмитра Майбороди назвали літак Ан-26, який після 18-річної перерви знову піднявся у небо.

Відремонтований на 410-му заводі цивільної авіації борт урочисто передали 456-й бригаді транспортної авіації, що дислокується у Гавришівці, під Вінницею.

Тепер у нього спецзавдання — рятувати життя бійцям, які беруть участь у бойових діях на сході України. Так, як це робив вінницький льотчик Дмитро Майборода.
 
«Це гордість, що пам’ять про мого сина буде не лише на землі, а й у небі, адже він більше за все на світі його любив. Для нього літати — стало сенсом життя, здійсненням дитячої мрії. Цей 35-й борт буде берегти пам’ять про мого сина», — зазначила мати вінницького льотчика Тетяна Майборода.
 
За словами командувача Повітряних сил Збройних сил України генерала-полковника Сергія Дроздова, оновлений літак буде залучатися до виконання бойових завдань.
 
«Він призначений для евакуації, щоб забирати поранених і швидко доправляти до шпиталів. Одночасно на борту може розміститися 35 чоловік у сидячому положенні або 18 — у лежачому. Те, що літаку 456 бригади транспортної авіації дали ім’я Д. Майбороди, — не випадковість, бо саме тут служив військовий. Це ще одне підтвердження, що Герої не вмирають. Вони залишаються в нашій пам’яті, серцях і назвах вулиць, міст, шкіл і бойових машин», — сказав С.Дроздов.
 
Нагадаємо, що 14 липня 2014 року в Краснодонському районі Луганської області на висоті 6500 м літак Ан-26, яким керував командир екіпажу Дмитро Майборода, підбили. Разом із помічником підполковником Дмитром Шкарбуном він до останнього керував «сталевим птахом».

Це дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися, а два Дмитра, які понад усе любили літаки та небо, — загинули. Указом Президента України Дмитру Майбороді посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота зірка».