Сценографія Лідера: у Києві можна зазирнути у театральні декорації

06.12.2016
Сценографія Лідера: у Києві можна зазирнути у театральні декорації

Наприкінці листопада у Києві відкрилася виставка «Трієнале сценографії», присвячена творчості видатного театрального художника Данила Лідера.

У залах Київського національного музею російського мистецтва представлено макети, ескізи, костюми, фотографії загалом із вистав близько сорока українських художників-сценографів за останні три роки роботи в українських та зарубіжних театрах. 
 
Відкривала виставку дружина Данила Лідера — Кіра Миколаївна Лідер-Питоєва. Поміж звичайних гостей ходили актори, одягнені у костюми з вистав (зокрема з балету «Лускунчик» Раду Поклітару «Київ модерн-балету»), які у певні моменти згруповувалися для невеличких перформативних замальовок. Також були присутні художники, які розповідали про свої роботи.
 
На виставцi можна уважно розглядати макети до спектаклів «Міра за міру» Олексія Вакарчука (Київський театр імені Лесі Українки), «Зона» Андрія Романченка (Дніпровський музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка), «Поступися місцем!» Олексія Гавриша (Київський молодий театр), «Мольєріана» Катерини Корнійчук (Київський театр на Липках), «Зерносховище» Богдана Поліщука (Львівський театр для дітей та юнацтва) та «Носороги» Олени Поліщук (Київський театр імені Івана Франка).
Серед цікавинок — ескізи костюмів до вистави «Золотий дракон» Світлани Заікіної (Київський театр «Колесо»), «Любовний напій» Людмили Нагорної (Одеський театр опери і балету), «Ідзакамі. Богиня, яка вабить» Андрія Александровича-Дочевського (Вінницький музично-драматичний театр).
 
А ось оригінальна інсталяція з палітрами для фарб Олега Луньова «В очікуванні на Годо». Яскраві фото костюмів і сценографії вистави «Ерік XIV» Київського театру імені Івана Франка (сценографія — Андрія Александровича-Дочевського, костюми — Катерини Маркуш). Ескізи до балетів «Снігова королева» Марії Левицької (Київський театр опери і балету) та «Жизель» Андрія Злобіна («Київ модерн-балет») справляють враження не замальовок до вистав, а окремих віртуозних художніх полотен.

Виставка сценографії відбувається вже втретє і триватиме цьогоріч до 11 грудня. Окрім того, вона розпочинає низку заходів зi вшанування 100-річного ювілею українського митця Данила Лідера.