Долар проти бареля: після домовленості ОПЕК Росія оголосила про нафту за 100 доларів

06.12.2016
Долар проти бареля: після домовленості ОПЕК Росія оголосила про нафту за 100 доларів

Після на диво результативного засідання ОПЕК минулого тижня нині весь світ спостерігає, як зростає вартість сирої нафти. Так, учора сорт Brent уже продавали за 55 доларів за барель. Це свого роду психологічна позначка, вище якої вартість «чорного золота» не піднімалася вже із жовтня минулого року. Відтак деякі країни, зокрема Росія, вже заявили: вони сподіваються на бурхливе зростання вартості бареля. Аж до докризових 100 доларів. Утiм експерти радять нафтовидобувним країнам не поспішати тішитися. 

Росія: буде 100 доларів за барель!   

«Невдовзі ми побачимо нафту за 100 доларів за барель! — втішено заявив віце-президент зi стратегічного планування найбільшої у Росії приватної нафтової компанії «Лукойл» Леонід Федун. І одразу ж зауважив: iз точки зору інтересу виробників така ціна не потрібна. Вісімдесят доларів — це ідеальна ціна, яку нам би хотілося бачити». За його словами, саме 80 доларів — це ідеальна ціна, яка б забезпечила баланс між виробниками та споживачами. «Щоправда, ми живемо не в ідеальному світі», — одразу ж зазначив Федун. 
 
І, на думку експертів, він, говорячи про «неідеальність світу» для нафтовидобувачів, має рацію. Адже скорочення видобутку, хоч і є надзвичайно важливим елементом формування ціни сирої нафти, не є єдиним чинником ціни. А країни ОПЕК та «співчуваючі», серед яких і Росія, не єдині гравці на нафтовому ринку. І представник «Лукойлу» це, назагал, розуміє. «На нафтовий ринок впливають сторонні фактори, такі як, скажімо, політика фінансових центрів, насамперед США»,  — зазначив Федун. 
 
І справді, Сполучені Штати вже вчора зуміли вплинути на ринок сирої нафти, навіть при тому, що тренд зростання ціни тільки розпочався. Так, у понеділок світові ціни на нафту знизилися — після новин із США. Ще у п’ятницю, одразу ж після опублікування даних американської нафтогазової сервісної компанії Baker Hughes про зростання кількості бурових установок у США, нафтові ціни знову почали падати. Так, із стартом торгів вартість лютневих ф’ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent знижувалася на 0,70%, до 54,08 долара за барель.  
  
Таку дію на біржових брокерів справила новина про те, що в Америці наприкінці минулого тижня почали працювати 4 бурові установки: тепер їх там 597. Хоча у річному вираженні цей показник, навпаки, знизився на 140 штук, або на 19%.  
Аналітики, утім, зазначають: Штати мають у запасі ще доволі багато інструментів, які ефективно впливають на нафтові ціни.  

На ринок виходять бакс і кеш

«Після зустрічі країн-членів ОПЕК у Відні вартість нафти зросла на 8%, позитивна динаміка продовжуватиметься упродовж кількох тижнів, і вже до кінця місяця ціна стабілізується», — каже аналітик компанії «Альпарі» у Казахстані Анна Кокорорєва. Серед факторів, які можуть прискорити зростання цін на нафту, — зустріч із низкою країн-видобувачів, які 9 грудня можуть доєднатися до угоди. Якщо така домовленість буде досягнута, нафта подорожчає до 60-62 доларів за барель.   
 
«Утім у середині грудня відбудеться засідання Федеральної резервної системи США, на якому вирішуватиметься питання процентних ставок. Більша частина ринку очікує їх підвищення. Зростання ставок спровокує подальше укріплення долара, а оскільки вартість нафти номінована саме у цій валюті, то такий процес не пройде для неї безслідно, — вважає експерт. — Отже, укріплення долара стримуватиме зростання нафтових цін». 
 
Інший фактор, на який мають вплив США, доволі складний, але також може виявитися дієвим. Зараз відбувається значний відтік коштів з американських казначейських паперів — їх продають, ціни на них знижуються, а дохiдність, відповідно, зростає.

Відбувається це не тому, що весь світ вирішив відмовитися від «американського нарізаного паперу», а тому, що країни, які розвиваються, мають гостру потребу в доларах для обслуговування своїх боргів. Відтак відбувається процес відтоку коштів із цінних паперів у кеш.

Тож два процеси — зростання облікової ставки та поява великої кількості готівкового долара —  зможуть підсилити один одного. І, відповідно, разом гратимуть проти нафти. Ще один фінансовий фактор, який може стримати зростання ф’ючерсів, — банківські проблеми у Європі, зокрема в Італії.   

Банкує Трамп! 

Той факт, що країни-члени ОПЕК зуміли домовитися, значно підсилив авторитет цієї організації. Навіть незважаючи на те, що йдеться лише про попередні домовленості, адже самого підписання документа у Відні не було — це справа кількох найближчих тижнів.

Але якщо сторони таки підпишуть договір про те, що було заявлено пресі — скорочення обсягу із 33,7 мільйона барелів у день до 32,5 млн. барелів плюс 0,6 мільйона барелів видобутку знизять не члени ОПЕК, насамперед Росія — то це буде найбільшою перемогою цієї структури за останні вiсiм років. І слабим відгомоном ОПЕК у часи її найбільшого розквіту, 30-40 років тому, коли організація диктувала свою волю іншим видобувачам. 
 
Сьогодні ж, навіть в умовах своєї перемоги, ОПЕК не може протидіяти волі Сполучених Штатів. І, як вважають аналітики, ОПЕК де-факто програла «нафтову» війну США. Адже якщо на початку етапу падіння цін дехто з експертів стверджував, що ОПЕК зуміє знизити ціну до мінімальної і, заливши світ дешевою нафтою, видавити із ринку США, то сьогодні вже стало зрозуміло: такого сценарію не буде. Америка переграла нафтовидобувні країни, зумівши знизити собівартість своєї нафти, головним чином сланцевої. 
 
Підтвердження цьому: американське нафтовидобування, упавши із 9,6 до 8,5 мільйона барелів на добу, міцно трималося на цьому рівні за попередніх, доволі низьких цін. За деякими даними, собівартість американської нафти становить 32-35 доларів за барель. А отже при барелі за 50-55 доларів американське нафтовидобування, як кажуть росіяни, «підніметься з колін».

Тобто Дональду Трампу без особливих проблем вдасться реалізувати свої передвиборчі обіцянки щодо збільшення виробництва нафти. Трамп уже підтвердив свою обіцянку нафтовикам скасувати обмеження на шельфове буріння — аби збільшити кількість робочих місць та доходи американської промисловості. 
 
Ну а зі збутом для американських нафтовиків також проблем не виникатиме: частку ринку, від якої добровільно відмовилася ОПЕК та країни-не члени, у тому числі Росія, радо займе Америка.