Перший етап Кубка світу-2016/2017 українські біатлоністи завершили без медалей

06.12.2016
Перший етап Кубка світу-2016/2017 українські біатлоністи завершили без медалей

На старті нового сезону досвідчений Сергій Семенов не демонструє високих результатів. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

У жодній із восьми гонок, що відбулися під час першого етапу Кубка світу-2016/2017 у шведському Остерсунді, українські біатлоністи не змогли піднятися вище дев’ятого місця. Такого, відверто скромного, максимуму досягли «синьо-жовті» в одиночному «міксті» (Ірина Варвинець/Олександр Жирний), чоловічому спринті (Дмитро Підручний) та жіночій гонці переслідування (Юлія Джима).
 
Розповідаючи про плани на поточний сезон, президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак чітко дав зрозуміти, що розпорошувати свої сили на всі старти наші «стріляючі лижники» не будуть. Основні змагання, за які доведеться відзвітувати національній збірній України, — лютневий чемпіонат світу, який відбудеться в австрійському Хохфільцені. Відтак чекати від наших біатлоністів якихось серйозних звершень на старті сезону не варто. Як видно, форсуванням підготовки ніхто не займався.

Приміром, наша чоловіча команда до офіційного старту сезону цілеспрямовано взагалі не готувалася. Якщо дівчата заключну частину передсезонної розкатки провели в сусідній iз Швецією Норвегії, то нашим хлопцям після тренувального збору в Канаді довелося проходити адаптацію до серйозної зміни часових поясів.
 
Дмитро Підручний — один iз тих перспективних українських біатлоністів, від якого вже давно чекають прогресу. Не виключено, що після появи на чолі української  чоловічої збірної словака Юрая Санітри у 25-річного тернополянина справи підуть значно краще. Спринтерську гонку в Остерсунді Дмитро відпрацював без штрафу, програвши ходом переможцеві перегонів — неперевершеному Мартену Фуркаду 55 секунд.

У «персьюті» ж Підручний відстрілявся краще за француза, зробивши на один постріл у «молоко» менше. Утім, якщо найкращий біатлоніст минулого сезону i з чотирма промахами піднявся на п’єдестал (третє місце), то трьох промахів Підручного для потрапляння в призи, вочевидь, було забагато (13-й).
 
Не так яскраво, як на останньому чемпіонаті світу, виглядав у Остерсунді володар планетарної «бронзи» Сергій Семенов. У жодному з трьох особистих стартів — індивідуальній гонці, спринті, «персьюті» — він не потрапив до «топ-30». Не показала в Швеції своїх оптимальних кондицій і капітан жіночої команди Олена Підгрушна.

За кілька тижнів до відкриття сезону вона перенесла серйозну застуду, тож не змогла як слід підготуватися до перших гонок Кубка світу-2016/2017. Кращим здобутком ветерана стало 13-те місце в індивідуальній гонці. Найвище ж з українок у цій дисципліні піднялася молода Юлія Журавок, яка фінішувала 11-ю. Водночас у інших двох гонках поміж наших біатлоністок домінувала Юлія Джима, котра після 21-ї позиції у спринті показала дев’ятий час у гонці переслідування.