На Донбасі поранено п'ятьох захисників України

30.11.2016
Позиційна війна з російськими загарбниками триває на східному фронті України й надалі. Місцеві маріонетки Кремля тішать себе мріями про те, як вони перейдуть у наступ і розграбують іще й Запоріжжя, Дніпро, Миколаїв, Херсон та Одесу. А доки дурні думками багатіють, їхні руки також не знають спокою і тягнуться до гашеток зброї. 
 
Відтак минулої доби на лінії фронту бойовики 38 разів відкривали вогонь по позиціях захисників України. За даними штабу АТО, більшість обстрілів окупанти зосередили на маріупольському напрямку.
 
«Російсько-окупаційні війська стріляли з мінометів калібру 120 та 82 міліметри, гранатометів та озброєння БМП по Красногорівці, Широкиному, Старогнатівці, Мар’їнці, Талаківці, Мар’їнці. По Новотроїцькому, Гнутовому та Мар’їнці вогонь вів снайпер», — зазначають у штабі.
 
І хоча на інших напрямках — донецькому і луганському — було дещо спокійніше, поранення внаслідок обстрілів отримали п’ятеро захисників України. 
 
Водночас спостерігачі ОБСЄ все ще скаржаться на обмежений доступ до районів розмежування сил — села Петрівського, міста Золоте й селища Станиця Луганська. Причини ті ж, що й раніше: замінування території на окремих ділянках, через що ні вояки ЗСУ, ні тим більше окупанти не можуть гарантувати спостерігачам безпеку. 
 
У свою чергу, Росія продовжує бряцати зброєю майже на всій довжині українсько-російського кордону. За словами заступника міністра оборони з питань європейської інтеграції Ігоря Долгова, Росія стягнула до державного кордону з Україною близько 55 тисяч військовослужбовців. 
 
«Зараз поблизу українського кордону, в безпосередній близькості з кордоном iз Росією, Російська Федерація зібрала близько 55 тис. військових, на території України Росія представлена регулярними армійськими частинами в кількості 5-7,5 тис. осіб. У Криму військова присутність російської регулярної армії становить 23 тисячі осіб», — сказав пан Долгов під час Tiger Conference 2016, яка відбулася у Києві у вівторок.
 
І додає, що лише безпосередньо на адмінкордоні Криму з континентальною Україною розміщено близько 9 тисяч російських окупантів. Також, за словами пана Долгова, понад тисячу російських військових розташовано в Придністров’ї. 
 

ДО РЕЧІ

Міністерство оборони України стверджує, що в зоні АТО загинуло 2145 військовослужбовців Збройних сил України станом на 21 листопада 2016 року. З них — 691 воїн iз числа призваних під час часткової мобілізації.
 
Таку інформацію наводить Міноборони у відповіді на інформаційний запит сайту «Доступ до правди».
 
Також у відповіді зазначається, що серед загиблих захисників України — 335 офіцерів і 1807 солдатів і сержантів (старшин). Загальна кількість поранених —  7091 військовослужбовець.
За даними військового відомства, небойові втрати ЗСУ станом на 21.11.2016 року становили  487 осіб.
 
Зазначимо, що Міноборони наводить дані щодо безповоротних і санітарних втрат у війні з російськими окупантами винятково щодо військовослужбовців ЗСУ. Ці дані не враховують втрати інших силових відомств — СБУ, Нацгвардії, Держприкордонслужби, а також добровольчих формувань.