На Полтавщині родина відкрила молочну ферму за підтримки США

30.11.2016
У Сухорабівці на урочисте відкриття власної молочної ферми запросила односельців минулого тижня родина Жванко.
 
Компактне сучасне господарство вперше з’явилося завдяки проекту USAID «Партнерство заради інновацій: Розвиток сімейних ферм, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи» на базі домогосподарства СОК «Молочний світанок» у Решетилівському районі.
 
Приміщення нової сімейної ферми розраховане на двадцять голів великої рогатої худоби та створене з урахуванням зоогігієнічних стандартів комфортного утримання тварин.
 
У ньому є автоматична система напування корів, облаштовано кормовий стіл, системи кондиціонування повітря та освітлення, установки для автоматизованого доїння.
 
Для більшого комфорту тварин застосовуються гумові килимки. За таких умов поголів’я, за планом, повинно ще розширитися принаймні на чверть і значно зросте якість молока.
 
«Ми не зупинятимемося на одному приміщенні, у майбутньому плануємо збільшувати їх  кількість, — каже власник сімейної ферми Руслан Жванко. — Підприємство планує приймати і молоко від корів, яких утримують інші селяни. Адже на базі господарства працюватиме сертифікована лабораторія для перевірки якості молока».
 
У рамках згаданого проекту USAID протягом 2015—2017 років ста сімдесяти родинам—переможцям конкурсного відбору нададуть допомогу в реконструкції та підвищенні ефективності господарювання молочних сімейних ферм, повідомляє прес-служба Полтавської облдержадміністрації.
 
Зокрема, буде розроблено плани реконструкції приміщень для утримання корів та надано обладнання, що сприятиме підвищенню прибутковості господарювання, скороченню ручної праці, поліпшенню умов утримання тварин та підвищенню якості молока.
 
Бо підтримати домогосподарства, що прагнуть покращити якість продукції та модернізувати власне виробництво, і для яких таке виробництво — єдине джерело існування, надзвичайно важливо не тільки для виробників, а й для споживачів.