Об’єднані однією метою: жіноча збірна України подолала перший раунд кваліфікації ЧС-2017

29.11.2016
Об’єднані однією метою: жіноча збірна України подолала перший раунд кваліфікації ЧС-2017

Наприкінці кожного «парного» року останніх двох десятиліть Україна постійно відряджала свою жіночу національну збірну на чемпіонат Європи. Проте відібратися на ХІІ континентальний форум, котрий на початку грудня розпочнеться у Швеції, «синьо-жовті» не змогли. Відтак закінчення сезону українські гандболістки були змушені проводити за абсолютно іншою справою.
 
Раніше, змагаючись у фінальній частині європейської першості, наші дівчата оминали груповий раунд кваліфікації на «мундіаль», отримуючи місце в «плей-оф» планетарного відбору як учасник Євро. Натомість цього разу збірній Україні довелося розпочинати кваліфікацію на ЧС-2017 iз самого початку.
 
Назвати складним перший раунд відбору на світову першість складно, особливо для команди, котра до недавнього часу була постійним учасником зібрання найсильніших збірних Старого світу. Хай там як, але до Словаччини на груповий міні-турнір колектив Бориса Чижова їхав iз відчутним хвилюванням, при тому що четвірці претендентів — Словаччина, Україна, Литва, Греція — пропонували розіграти дві путівки до «плей-оф». За великим рахунком, «на папері» наші дівчата виглядали чи не головним фаворитом «пульки». 
 
Але відсутність у нашої команди належної ігрової практики та зіграності не дозволяла їй почуватися господаркою становища. Думається, нервував і головний тренер українок Борис Чижов, адже турнір у Словаччині мав стати для нього першим офіційним випробуванням на цьому посту. Кубок Турчина, зіграний напередодні планетарної кваліфікації, дозволив синьо-жовтому колективу хіба що добре роззнайомитися. «Намагалися з Валерієм Войналовичем достукатися до дівчат, об’єднати їх», — такими були зусилля тренерського штабу української збірної під час нетривалого підготовчого збору до відповідальних матчів планетарного відбору.
 
Достовірних причин провалу наших дівчат у єврокваліфікації-2016 ніхто не називав, утім, коли призначали Бориса Чижова — спеціаліста з чоловічого гандболу — на пост очільника жіночої збірної України, прес-служба Федерації гандболу України натякнула на внутрішній конфлікт, назвавши нового керманича «незаангажованим, нейтральним фахівцем, який чудово розуміється на ситуації у жіночому гандболі України і має його об’єднати».
 
У фіналі Кубка Турчина-2016, де українки «однією лівою» переграли Азербайджан, відчувалося, що Борис Чижов намагається вдихнути в колектив максимально позитивні емоції. І його зусилля практично одразу дали результат. Уже в першій грі групового раунду кваліфікації на ЧС-2017 українські гандболістки продемонстрували, що вони — справжня команда, здобувши вольову перемогу над господарками відбору — 21:20. А в двох інших протистояннях — із командами Литви та Греції — підопічні Чижова своїх опоненток узагалі не помітили, ставши яскравими переможницями квартету. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2017. Жінки. Перший етап кваліфікації. Група 1. Словаччина — Україна — 20:21, Литва — Греція — 31:25, Словаччина — Греція — 27:24, Україна — Литва — 31:16, Словаччина — Литва — 27:16, Греція — Україна — 14:27.
Підсумкове становище: Україна — 6, Словаччина — 4, Литва — 2, Греція — 0.
* * *
Ліга чемпіонів. Чоловіки. Група D. 
8-й тур. «Мотор» (Україна) — «Динамо» (Бх, Румунія) — 35:27.
Турнірне становище: «Нант» — 13, «Мотор» — 11, «Бешикташ» — 9,  «Динамо» — 6, «Холстебро» — 5, «Брага» — 4.
* * *
Кубок ЄГФ. Чоловіки. Третій раунд. «ЗТР» (Україна) — «Гранольєрс» (Іспанія) — 28:30 (перша гра — 29:27). Завдяки більшій кількості м’ячів, закинутих у гостях, до наступного раунду турніру пройшов іспанський клуб.