У Коцюбинському виступають проти переміщення Лук'янівського СІЗО

25.11.2016
За планами чиновників, 15 тисяч жителів селища Коцюбинське, що біля Ірпеня на Київщині, можуть сусідствувати зі слідчим ізолятором, який збираються перемістити туди зі столиці.

Мін’юст України планує будівництво нового закладу замість столичного Лук’янівського СІЗО в Коцюбинському на території, що належить Державній пенітенціарній службі. Урядовці заявили про це ще в листопаді 2015 року.

Тоді міністр юстиції Павло Петренко наголошував, що вже до 2018 року СІЗО матиме нову прописку — у Приірпінні. Нині Мін’юст взявся до справи: проводить оцінку вартості і визначає інвестора для втілення проекту в життя, заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова. Заступниця додала, що будівництво нового СІЗО обійдеться максимум у 30 млн. грн.
 
Колишній депутат Коцюбинської селищної ради, журналістка Ірина Федорів, обурена рішенням міністерства і переконана, що Мін’юст зацікавлений у тому, аби звільнити від ізолятора майже 3 га землі в центрі Києва, які в подальшому можна вигідно використати для будівництва багатоповерхівки. За її словами, про це активістка дізналась від колег журналістів.
 
«Історія для владної структури вигідна. За це «оновлення» заплатять десь 30 млн. А для інвестора — меганадвигідна. Можна буде продавати квартири й заробляти. В центрі столиці не так багато вільної землі, а ціна пристойна», — зазначила Ірина Федорів. Утім її, як і громаду Коцюбинського, загалом не влаштовує подібне рішення, тим паче, коли думку власне жителів селища не запитали. 
 
«А мене найбільше в цьому всьому обурює, що рішення, я так розумію, прийнято, а ні Мін’юст, ні влада Київської області не прокомунікували з громадою це питання. Це змінити стиль життя цілої громади. А стиль життя під Лук’янівським СІЗО триває в режимі «інтенсив». Буває з політичними нотами». Спільнота селища припускає, що може зрости злочинність. Утім є й інші думки, серед яких можлива вигода від сусідства з СІЗО — робочі місця і постійний товарообіг «передачок». 
 
Ірина Федорів закликала чиновників обдумати рішення, адже нерозвинена інфраструктура Коцюбинського із появою СІЗО стане ще жахливішою. «Тому публічно звертаюся і до Мін’юсту, і до голови облради Ганни Старикової та голови ОДА Олександра Горгана із проханням переглянути це рішення. З точки зору логістики це колапс для всієї нашої транспортної мережі. Я розумію бажання Києва забудувати висотками землю. Але зрозумійте нас, 15—25 тисяч громадян не готові опинитися в заручниках через непродумане і не обговорене публічно рішення».