Україна увійшла до п’ятірки світових «лідерів» за кількістю загиблих від мін

24.11.2016
Україна увійшла до п’ятірки світових «лідерів» за кількістю загиблих від мін

Переважна більшість жертв мін — цивільні.

Україна увійшла до переліку країн, де за минулий рік зафіксовано найбільше жертв від вибухів мін, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на доповідь Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін (ICBL).
 
Найбільше загиблих і поранених у результаті вибухів мін у 2015 році було зафіксовано в Афганістані (1310 осіб), далі йде Лівія (1004 особи), Ємен (988 осіб), Сирія (864 особи) і Україна (589 осіб). 2004 року, коли військове втручання Росії в Донбасі лише розпочиналося, в Україні було зафіксовано 148 жертв (46 загиблих і 102 пораненi).
 
Загалом кількість жертв протипіхотних мін та аналогічних боєприпасів за підсумками минулого року досягла максимуму за останні 10 років — 5461 поранених і вбитих по всьому світу. Це на 75% більше від показників 2014 року. Більше двох третин жертв були цивільними, 38% постраждалих — діти.
 
Як відзначають автори доповіді, у 2015 році лише в трьох країнах — М’янмі, Північній Кореї і Сирії — урядові війська встановлювали наземні міни. Жодна з цих держав не підписала Конвенцію про заборону протипіхотних мін.
Експерти ICBL також відзначають, що попри зростання кількості жертв вибухів мін, світові витрати на розмінування та допомогу постраждалим зменшуються.
 
Один iз пунктів Мінських угод щодо врегулювання конфлікту на Донбасі передбачає розмінування районів біля лінії зіткнення. Водночас через порушення перемир’я ліквідація закладених убивчих пасток відбулася частково.
 
Держслужба з надзвичайних ситуацій закликає громадян при виявленні вибухонебезпечного предмету одразу повідомляти про нього рятувальникам за номером «101» або правоохоронцям за номером «102».