Є ким пишатися: українці потрапили в топ-100 інноваторів Європи

22.11.2016
Є ким пишатися: українці потрапили в топ-100 інноваторів Європи

Серед українців чимало інноваторів.

Financial Times опублікував топ-100 реформаторів Європи «New Europe 100» — рейтинг людей, які завдяки своїм розробкам у цифровій сфері зробили істотний внесок у розвиток суспільства, політики або бізнесу зазначеного регіону Європи. Серед кращих реформаторів континенту відзначили й п’ятьох українців. 
 
— Ярослав Ажнюк (співзасновник і СЕО-керівник українського технологічного стартапу Petcube. Розробляють програми, що до­зволяють дистанційно спостерігати, спілкуватися і гратися з тваринами). 
 
— Дмитро Дубілет (співзасновник порталу iGov. Цей сервіс дає громадянам і бізнесу можливість онлайн-запитів офіційних документів із державних установ України).
 
— Ольга Юркова (співзасновниця фактчекінгового сайта Stopfake.org, метою якого є верифікація інформації, посилення медіа-грамотності аудиторії і боротьба за чітке розмежування між журналістикою фактів і пропагандою, перевірка і спростування перекрученої інформації).
 
— Віктор Шабуров (підприємець і засновник компанії Looksery, яку викупила компанія Snapchat за $150 млн. Це програма для мобільних пристроїв, яка дозволяє змінювати зовнішність користувача на фото і відео). 
 
— Ольга Афанасьєва (виконавчий директор Української асоціації венчурного і приватного капіталу. Вона займається залученням зарубіжних інвесторів в Україну).
 
«Було приємно і несподівано побачити себе в рейтингу такого високого рівня, але ще приємніше відзначити, що всі п’ятеро осіб представляють сектор інвестицій та ІТ, — прокоментувала виконавчий директор UVCA Ольга Афанасьєва. — Своєю роботою і своїми діями ми кожного дня доводимо, що ІТ сьогодні є однією із пріоритетних галузей для розвитку економіки країни. Успішні історії наших співвітчизників і їхніх компаній — це не поодинокі історії перемог, а показник для всього світу, що в Україну можна і потрібно інвестувати».
 
Рейтинг публікується щорічно з 2014 року і складається спільно Financial Times, Res Publica (Варшавський журнал), Google, а також фондом Visegrad Fund заради сприяння інтеграції в Центральній Європі. Представники цих організацій проаналізували кандидатури, які своїм прикладом і діями відображають інновації в регіоні, з 15 європейських країн. За словами оглядачів, окрім локальних досягнень у реформаторській діяльності, унікальних навичок кандидатів і впливу їхньої позиції на громадську думку враховувався також глобальний аспект значущості реформ, що проводяться номінантами.

«Ми хочемо розповісти всім про творчих і соціально зайнятих новаторів із країн Центральної та Східної Європи. Наш регіон може пишатися розробниками, власниками бізнесу, вченими і діячами культури, які на даний час є рушійною силою інновацій для майбутнього», — зазначив президент фонду Res Publica та ініціатор проекту Войцех Пржібільскі. Він переконаний, що список New Europe 100 — це чудовий спосіб підтримки і просування свіжих інноваційних ідей і прогресу, який приносить користь на глобальному рівні.
 
«Сьогодні ми бачимо все більше і більше прикладів успішних та інноваційних проектів, які народилися в Центральній і Східній Європі. Це показник величезного потенціалу нашого регіону, а також того, як нові технології і цифрова економіка стали не просто викликом, а скоріше винятковою можливістю для видатних учених, амбітних підприємців і творчих діячів», — наголосила очільниця напряму з питань громадської політики і зв’язків із урядом компанії Google у Центральній і Східній Європі Марта Послад.
 
До слова, за три роки до списку реформаторів увійшли 300 осіб, 49% з яких реформують свої країни в бізнес-сфері, 30% позитивно вплинули на суспільство і політику, 11% — науку і 10% — медіа та культуру. Серед цих інноваційних лідерів — 14 українців.