Інколи несолодка випічка буває настільки смачною, що й епітет до неї підібрати складно. Доводиться говорити, що солодко. От так і створюються оксюморони.
А на замітку всім, хто полюбляє вишукану випічку, — ще і курник — пухкий, пишний, ситний закритий пиріг зі складною багатошаровою начинкою з курки, рису і грибів, відокремлених одна від одної прошарками з млинців.
Хочете здивувати гостей або й себе, довівши вищий клас власної кулінарної майстерності, — спечіть, там нічого складного!
Для листкового тіста потрібно 150 мл води, 200 г вершкового масла, 2 склянки борошна, чайна ложка цукру і дрібка солі.
Для млинців: 2 склянки борошна,3 склянки молока,5 яєць,50 г вершкового масла, столова ложка цукру, трішки солі.Для начинки:500 г курки, 50 г рису, 3 яйця, 300 г грибів, цибулина, зелень (петрушка, кріп), 100 г масла, лавровий лист, духмяний перець, сіль за смаком. Для соусу: склянка молока, столова ложка борошна. І яйце — для змащування.
Починаймо з листкового тіста. У просіяне борошно треба покласти масло, порізане невеликими шматочками, і дрібно порубати ножем на крихту.
У холодній воді розчинити сіль і цукор, додати до борошна з маслом і замісити тісто. Накрити серветкою і покласти в холодильник на дві години.
Потім треба готувати тісто для млинців. Окремо збити білки і жовтки з сіллю і цукром. У жовтки додати молоко, розтоплене масло і перемішати.
Поступово додати просіяне борошно і знову перемішати. Наприкінці додати до тіста збиті білки і ще раз перемішати. Насамкінець посмажити тонкі млинці.
Ще треба соус, який готується так: у борошно поступово влити тепле молоко, і, помішуючи, щоб не було грудок, варити на повільному вогні до стану густої сметани.
Тепер — справа за начинками. Їх буде кілька видів.
Перший фарш. Відварити курку в підсоленій воді зі спеціями. Відокремити м’якоть від кісток, нарізати маленькими шматочками, додати розтоплене вершкове масло і полити соусом.
Другий фарш. У великій кількості води відварити до готовності рис, щоб він був розсипчастим.
Зварити круто яйця, остудити і подрібнити. Дрібно порізати зелень. З’єднати яйця, рис, зелень, масло, посолити, перемішати і полити соусом.
Третій фарш. Дрібно порізати цибулю та гриби. Спасерувати на маслі цибулю, додати гриби і готувати до готовності інгредієнтів.
Листкове тісто розділити на дві нерівні частини і розкачати два коржі. Менший корж викласти на змащене маслом деко.
На корж пошарово викладати млинці, курячий фарш, потім рис і гриби. Повторити всі шари начинки. Кожен шар фаршу чергувати з млинцями.
Зверху на курник викласти більший корж, зробити кілька отворів для виходу пари, зліпити краї коржів і змастити збитим яйцем.
Можна прикрасити своєю «ліпниною» з тіста, буде ще краще. Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці приблизно 40-50 хвилин до неймовірно смачного аромату.
А ще на столі вабитиме очі й зачаровуватиме нюх (і очі, й нюх — не лише ваші, звісно) пиріг з броколі (або цвітною капустою). Готується швидко і просто. Потрібно замісити тісто з 1,5 склянки борошна, дрiбка солі, 100 г масла, 3 столові ложки сметани та 3 столові ложки води. Дати постояти в холоді.
Розкачати і викласти в форму для випічки, щоб були бортики. Пекти 20 хвилин у духовці при температурі 180 градусів, вийняти, викласти броколі (або відварену протягом 5 хвилин цвітну капусту).
Збити 5 яєць, склянку вершків, склянку сметани, 100 г тертого сиру, сіль, перець, суміш італійських трав, вилити на капусту, посипати дрібно нарізаною копченою грудинкою (без неї також смачно) і пекти 40 хвилин. Потім дістати, посипати тертим сиром і ще поставити у духовку на 30 хвилин.
Сирне печиво із зеленню чудово смакуватиме і на сніданок, і на вечерю. Мені, приміром, — ще й на обід, бо воно і без особливих старань вдається дуже смачним. Візьміть по 300 г сиру і борошна, 2 яйця, пучок зелені (кріп, петрушка), пучок зеленої цибулі, столову ложку олії, половину чайної ложки оцту, дрiбку соди,спеції та сіль за смаком.
Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Кріп, петрушку і зелену цибулю дрібно порізати.Збити яйце з сіллю. Додати олію і сир і старанно перемішати.
Додати просіяне борошно, соду, погашену оцтом, і замісити тісто. У тісто додати зелень й улюблені спеції і знову перемішати.
Ложкою сформувати невеликі кульки. Викласти печиво на застелене папером для випічки і змащене олією деко і поставити у розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин. Подавати зі сметаною.