Українські гросмейстери яскраво проявили себе на командному Кубку Європи

16.11.2016
Українські гросмейстери яскраво проявили себе на командному Кубку Європи

На командному Кубку Європи українські шахісти та шахістки традиційно перебували на перших ролях: харків’янка Анна Ушеніна захищала кольори російської «Югри». (Фото з сайта www.chess-news.ru.)

На нещодавній шаховій Олімпіаді українські гросмейстери обома складами — чоловічим та жіночим — потрапили до числа призерів цих престижних Ігор.
 
У Баку наші шахісти здобули титул олімпійських віце-чемпіонів, вітчизняні ж шахістки вибороли олімпійську «бронзу».
 
Підтверджувати силу українського інтелекту наші майстри шахів продовжили на командному кубку Європи, котрий днями завершився в сербському місті Нові-Сад.
 
В одних випадках наші співвітчизники допомагали своїм клубам вигравати чемпіонський титул, в інших — отримували персональні відзнаки кращих шахістів турніру.
 
У випадку з іменитим львів’янином Василем Іванчуком його команда «Ашдод» (Ізраїль) зовсім трохи не дотягнула до «призів», фінішувавши четвертою.
 
Водночас сам український гросмейстер за підсумками баталій, у яких брали участь 62 колективи, здобув звання кращого шахіста, що змагався на першій дошці.
 
Граючи в статусі лідера «Ашдоду», за який, до слова, також виступали українці Андрій Волокітін та Олександр Мойсеєнко, Василь Іванчук набрав 5,5 із 7 можливих очок.
 
При цьому найбільш яскравою на турнірі стала його перемога чорними над четвертим шахістом планети — французом Максимом Вашьє-Лагравом. 
 
Водночас найкращий колективний результат серед чоловічих команд продемонстрував македонський «Алкалоїд», кольори якого захищали українці Павло Ельянов та Юрій Криворучко.
 
Обоє українських «збірників» активно попрацювали на благо свого клубу — не програвши жодної партії, вони заробили 4,5 з 6 та 5 із 7 очок, відповідно.
 
Непоганою грою у Нові-Сад відзначився ще один член національної збірної України Антон Коробов.
 
Заробивши для російського «Сибіру» (шосте місце на турнірі) п’ять з шести можливих пунктів, харків’янин розжився додатковими рейтинговими балами, котрі дозволили йому в рейтингу ФІДЕ впритул наблизитися до позначки 2700. 
 
Відзначимо, що на Європейському шаховому кубку змагалася й одна всуціль українська команда — «Луг Покер Чесс», але через відсутність у своєму складі рейтингових гравців посіла невисоке 16-те місце.
 
У змаганнях жінок українські гросмейстери також представляли іноземні клуби. Дві найсильніші вітчизняні шахістки, що входять до «топ-10» жіночого рейтингу ФІДЕ — Марія та Ганна Музичук, — змагалися пліч-о-пліч з чинною чемпіонкою світу Хоу Іфань.
 
Китаянка підтвердила свою силу, вигравши в Нові-Сад усі свої партії. Результат екс-чемпіонки світу Марії Музичук на «Європейському кубку» також заслуговує відзнаки — 6,5 із 7 можливих очок. Не дивно, що їхня команда — «Шаховий гурток «Монте-Карло» — достроково здобула перемогу в Нові-Сад.
 
Призовим став цьогорічний клубний чемпіонат Європи й для іншої української екс-володарки світової шахової «корони». У складі російської «Югри» харків’янка Анна Ушеніна отримала «бронзу» жіночого турніру.
 
Іще одна представниця жіночої збірної України, котра допомогла «синьо-жовтим» виграти олімпійську «бронзу», — Наталя Жукова, на шаховому Кубку Європи представляла сербську команду «Єліца», котра фінішувала восьмою. 
 

ТАБЛО

Матч за звання чемпіона світу (Нью-Йорк, США). Третя партія. Карлсен (Норвегія) — Карякін (Росія) — 0,5:0,5. Рахунок у матчі — 1,5:1,5.
 
У жодній із трьох стартових партій суперникам не вдалося визначити переможця.