Кремль працює: на виборах у Молдові і Болгарії перемогли проросійські кандидати

15.11.2016
Кремль працює: на виборах у Молдові і Болгарії перемогли проросійські кандидати

Й обраний у Молдові Ігор Додон, і обраний у Болгарії Румен Радев переорієнтовуються в бік Москви.

Минулої неділі в Болгарії та Молдові відбулися другі тури президентських виборів. І в обох випадках після підрахунку 99 відсотків голосів перемагали проросійські кандидати.

Цікаво також, що в обох випадках поразки зазнали жінки, які репрезентували політичні сили проєвропейського спрямування. 

Молдова

У Молдові перемогу здобув лідер Партії соціалістів Ігор Додон. Його результат — понад 53 відсотки голосів виборців. Суперниця Додона Майя Санду, лідер партії ПАС («Дія і солідарність»), набирає 46,8 відсотка. 
 
Ще до закриття дільниць Санду вимагала відставки керівництва центральної виборчої комісії та міністерства закордонних справ Молдови.
 
«Вибори ще не закінчилися, але вони вже сфальсифіковані», — заявила Санду і пояснила, що за кордоном було відкрито недостатню кількість дільниць та завезено недостатню кількість бюлетенів, повідомляє агенція «Інтерфакс».
 
Додон також визнав, що кількість бюлетенів на закордонних дільницях була недостатньою, і заявив, що «хтось має за це відповісти — в центр­виборчкомі та уряді». Додон подякував своїм прихильникам i закликав «не допустити дестабілізації».
 
Нагадаємо, що 30 жовтня в Молдові пройшов перший тур виборів президента, на якому загальна явка становила 49 відсотків. Тоді за Додона та Санду проголосували 49 та 38 відсотків виборців відповідно.
 
Додона вважають проросійським кандидатом. У своїй кампанії він використовує роздратування електорату корупційними скандалами, які супроводжували правління проєвропейського уряду, який прийшов до влади у 2009 році.
 
Його обіцянки — відновлення дружби з Москвою, прагнення до добросусідських відносин із Румунією та Україною. Раніше Додон назвав Крим «російською територією».

Болгарія

У Болгарії з великим відривом лідирував 53-річний екс-керівник військово-повітряних сил, генерал-майор Румен Радев.
 
За попередніми даними, він отримав 59,4 відсотка голосів, його опонентка від провладної партії, спікер парламенту Цецка Цачева — 36,2 відсотка, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Ще 6,6 відсот­ка виборців не підтримали жодного кандидата. Радев, новачок у політиці, має офіційно вступити на посаду 22 січня.
 
Генерал-майор також відомий своїми проросійськими поглядами, тоді як від Цачевої очікували продовження проєвропейського курсу.
 
Серед передвиборчих обіцянок Радева — підтримка однаково вигідних для Болгарії зв’язків як з Європою та НАТО, так і з Росією.
 
Він також виступає за зняття з Москви міжнародних санкцій і проти міграційної політики Євросоюзу. Румен Радев залишив посаду командувача ВПС, аби балотуватися у президенти.
 
Він володіє англійською, німецькою і російською мовами; своїм улюбленим літературним твором називає роман Достоєвського «Брати Карамазови».
 
«Сьогодні у Болгарії демократія перемогла апатію та страх. Попри блеф уряду про апокаліпсис, ви проголосували за зміни», — сказав переможець. 
 
Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов уже заявив, що подає у відставку після поразки кандидатки від його партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» Цачевої.
 
Болгарія, нагадаємо, залишається однією з найбідніших країн ЄС, яка значно залежить від постачання газу з Росії. Відставка Борисова і його уряду спричинить позачергові парламентські вибори навесні, повідомляє інформагенція «Рейтер».