«Варягів» меншає: чому пішли у відставку глава Нацполіції і керівник Одеської митниці

15.11.2016
«Варягів» меншає: чому пішли у відставку глава Нацполіції і керівник Одеської митниці

Хатія Деканоїдзе обіцяє повернутись.

В Україні з різних причин меншає «варягів» у владі.
 
Офіційна причина, яку озвучують грузинські та інші іноземні реформатори, — українське державне керівництво не бажає реально боротися з корупцією, а надає перевагу «косметичним» реформам. 
 
Нагадаємо, що тиждень тому, 7 лис­то­пада, у відставку пішли голова Одесь­кої облдержадміністрації, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі та керманич поліції Одеської області Гіоргі Лорткіпанідзе.
 
Учора стало відомо про ще дві відставки з команди Саакашвілі. Заяву про відставку подала керівництву МВС глава Нацполіції Хатія Деканої­дзе, яка обіймала цю посаду рівно рік. 
 
Раніше у Грузії, в часи президентства Саакашвілі, вона обіймала посаду ректора Академії поліції МВС, а також була міністром освіти і науки Грузії.
 
За неофіційними даними, пані Деканоїдзе втомилася від опору ворогів, яких вистачає в українському політикумі.
 
Тимчасово виконуючим обов’язки голови Нацполіції автоматично стає перший заступник Деканоїдзе Вадим Троян.
 
Але не факт, що його призначать главою Нацполіції на постійній основі.
 
Водночас керівник Одеської митниці Юлія Марушевська також подала у відставку. Вона пояснює свій вчинок небажаням керівництва держави реально подолати корупцію і додає, що лишається в команді Саакашвілі, який оголосив про створення нової політичної платформи.
 
«Заяву про звільнення я була вимушена написати, тому що ми опинилися в ситуації, коли ті зміни, заради яких я прийшла, неможливо зробити. Будь-які зміни, погоджені на рівні Президента та Прем’єр-міністра, зараз ними ж блокуються. У випадку з конфліктом із головою ДФС Насіровим уряд продовжує відстоювати його інтереси, незважаючи на ті корупційні схеми, які існують», — сказала Юлія Марушевська.
 
Мiхеїл Саакашвілі, у свою чергу, подякував пані Марушевській і її команді за роботу і запропонував «корупціонерам i баригам у владі не радіти передчасно, вона пішла, щоб скоро повернутися й остаточно навести порядок».
 
«Нам не дали довести до кінця проект Відкритого митного простору, тому що це означало б кінець митних корупційних потоків, але Юля змогла головне — вперше в історії Одеси та на єдиній митниці в теперішній Україні не було корупції. Ми довели, що це можливо, і спасибі за це молодій, відомій на весь світ активістці Майдану», — написав пан Саакашвілі на своїй сторінці у «Фейсбуцi».
 
За його словами, бізнесмени Одеси підтвердять, що митниця на чолі з Марушевською «була найкращою митницєю на їхній пам’яті, повністю вільною від корупції». 
 
«Вона вперше провела прозорі конкурси, набравши багато чесних нових людей, ввела принцип єдиного вікна, ми разом дали відсіч горіховій мафії та зруйнували перепони, створені Насіровим для імпорту машин», — вважає пан Саакашвілі.