Домоклів «Молот»: неякісна вітчизняна зброя вбиває і калічить бійців

10.11.2016
Третій рік війни на сході змусив вітчизняний державний концерн «Укроборонпром», в який входить 134 підприємства (серед них заводи танкові, машинобудівні й авіа-) — працювати на повну потужність.
 
Але підтримка власного виробника почала «вилазити боком», адже деякі зразки зброї, які держава по суті купує сама у себе, — не належної якості. 
 
«Відзначилася», зокрема, продукція  столичного заводу «Маяк», який за СРСР виробляв відомі в усьому світі магнітофони, а зараз — спеціалізується на зброї.  
 
Нині підприємство виготовляє осучаснені кулемети КМ калібру 7, 62 мм.  У них — «мудро» приварені планки Пікотіні, тому  стрільба до 400 метрів неможлива, бо рама вискакує,  стаючи у вертикальне положення, й перекриває ціль.
 
«Люди, взявши непоганий кулемет й хороший приціл, відверто зробили г...о, яке коштує біля 15-17 тисяч доларів, — обурюється відомий волонтер Роман Донік. — Із відкидною рамою кулемет буде швидше здавати позицію ворогу, ніж обороняти бійця». 
 
Проте на заводі своєї провини не визнають.  Вважають, у проблемах із кулеметами винні бійці, бо переробляють їх.  До речі, на експортних кулеметах планка (для кріплення тепловізорів) є, а на «звичайних» (для зони АТО) — вона чомусь відсутня!?  
 
Інший вид вітчизняної зброї, вартістю півмільйона гривень, до якої є претензії, — 120-мм міномет «Молот».  
 
За основу при створенні взяли б/у російський міномет 2-Б-11. Згодом  «Молот» став фігурантом письмової скарги від артилеристів. «…Є ще низка зауважень по шести 120-мм мінометам «Молот», зокрема механізм від подвійного заряджання із загартованої сталі, що може призвести до розриву під час пострілу і поранення о/с». 
 
Про це повідомляли 12 липня цього року, а вже 25 липня на полігоні «Широкий лан» під час навчань, на яких були задіяні «Молоти», загинув командир мінометного розрахунку, а ще 10 осіб — було поранено. Вину списали на бійців, які «не вміють» поводитися зі зброєю.
 
Ще одна трагедія сталася у ніч із 2 на 3 листопада в зоні АТО:  через «Молот», найімовірніше,  загинули двоє військових батальйону ЗСУ «Айдар» — Кочетов Сергій (Кот) і Саюк Микола (Француз).
 
Хоча  офіційно смерть «айдарівців» списують на приліт ворожої міни. Втім, це категорично заперечують побратими загиблих. 
 
Варто зазначити, що ще місяць тому головою Наглядової ради «Укроборон­прому» був нардеп Сергій Пашинський. За його головування вдалася кар’єра й сина: 24-річний Антон Пашинський обіймає керівну посаду в дочірньому «Спецтехноекспорті».
 
Здійснювати контроль за вітчизняними виробниками зброї практично неможливо. Адже вони під «потрійним» «грифом секретності». А це  сприяє корупції в «оборонці»,  на яку лише в 2016 році було виділено 800 млн. грн.
 
Тим часом у цивілізованих країнах усе оборонне виробництво зосереджене у приватних компаніях. Там безапеляційна відсутність монополії з боку держави. 
 
Щоправда,  в Україні неймовірними зусиллями як представників Заходу так і вітчизняними політиками таки  було створено Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони.