Канадський дайвер під час пірнання у Тихому океані знайшов атомну бомбу

09.11.2016
Канадський дайвер Шон Смирічинський знайшов можливу атомну бомбу в Тихому океані в районі архіпелагу Хайда Ґваї, біля узбережжя Британської Колумбії, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Аквалангіст пірнав за голотуріями (морськими огірками — їх використовують у фармавцевтиці та азійській кухні), а натомість виявив великий об’єкт із металу, який здався йому схожим на НЛО.
 
Департамент національної оборони Канади вважає, що цей об’єкт може виявитися «втраченою ядерною бомбою» з американського бомбардувальника Convair B-36 Peacemaker, яку «загубили» під час катастрофи в цьому районі у 1950 році.
 
Шон Смирічинський каже, що виявив об’єкт на початку жовтня.
 
«Я знайшов дещо дивне, думав що це НЛО», — пожартував він зі своїми друзями-водолазами, коли дістався берега.
 
Пан Смирічинський пірнав у віддаленому районі, тому йому довелося чекати кілька днів, доки він зміг знайти кого-небудь, «хто б міг знати про металевий об’єкт».
 
Один із його старших друзів припустив, що це може бути «ядерна бомба, яку ми загубили у 50-ті».
 
Історія втраченої ядерної зброї є однією з таємниць «холодної війни» і переслідує військових істориків більше півстоліття. У 1950 році американський бомбардувальник B-36 розбився, коли летів на базу повітряних сил у Техасі.
 
Літак був на секретній місії, імітував політ, але зброю на борту мав справжню, задля перевірки, яке навантаження він може витримати.
 
Через кілька годин польоту три з шести двигунів літака загорілися, екіпажу довелося десантуватися в безпечне місце. Із 17 членів команди п’ятеро загинули.
 
Це була бомба того ж типу, яку скинули на Нагасакі 1945 року і від якої загинули 39 тисяч осіб. Американські військові стверджують, що бомба була заповнена свинцем і вибухівкою, без плутонію, тому ядерний вибух не міг статися.
 
Екіпаж керував літаком на автопілоті й утратив зброю посеред океану, але через три роки уламки машини виявили за сотнi кілометрів від місця події.
 
Історик авіації Дірк Септер каже, що уряд США шукав уламки, але не зміг знайти: «Це був розпал «холодної війни», тому припускали, що це росіяни захопили бомбу».
 
Втім американські військові не вважають, що зброя активна й може становити загрозу. На місце знахідки відправлено військовий корабель, який розбереться, що насправді знайшов під водою дайвер.