І навіщо тоді купувати? Україна має величезні поклади газу і здатна забезпечити власні потреби

09.11.2016
І навіщо тоді купувати? Україна має величезні поклади газу і здатна забезпечити власні потреби

(Фото з сайту nikvesti.com)

«Труднощі перекладу» , коли більшість ЗМІ повідомили інформацію про нібито початок видобування в Україні сланцевого газу, пізніше спростовану «Нафтогазом», знову привернули увагу громадськості до проблем українського газовидобування. 
 
Як стало відомо, «Укргазвидобування» має намір до 2020 року залучити три мільярди доларів інвестицій у буріння нових свердловин та закупівлю і модернізацію бурових установок.
 
«До 2020 року ми плануємо пробурити 657 нових свердловин. Це буде коштувати 3 млрд. доларiв, але ці кошти буде витрачено не лише на буріння, а й на закупівлю обладнання. Це ті інвестиції, які необхідно зробити за наступні чотири роки, щоб наростити власний видобуток, зробити газ для населення та всієї країни дешевшим», — сказав очільник компанії Олег Прохоренко. 
 
За його словами, за чотири роки планують закупити 30 нових верстатiв (строк служби яких — 20 років), провести модернізацію 32 верстатів. «Середній вік наших верстатів — 23 роки.
 
Це технології 70-х років, вони застаріли морально, на них просто небезпечно працювати. Рухатися далі з таким станом обладнання просто неможливо», — сказав Прохоренко.
 
Тим часом, як заявив віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, Україна має газовий потенціал у розмірі 5,6 трильйона кубометрів цього виду палива.
 
«Україна щороку видобуває тільки 2% від своїх запасів газу. Ми повинні зробити все можливе, щоб інтенсифікувати власний видобуток до рівня 27 млрд. кубометрів до 2020 року», — сказав чиновник.
 
За його словами, до кінця року буде затверджено фінансові плани газовидобувних компаній.
 
«А це дозволить отримати нові дозволи на буріння та розпочати роботи з видобутку, — сказав Кістіон. — А ухвалення закону 3038 (про впорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами) стимулюватиме владу на місцях плідніше працювати з видобувними компаніями». 
 
Учасники ринку при цьому переконані: збільшити видобуток та позбавити Україну імпортної залежності цілком реально.
 
«Щоб зрозуміти значення збільшення видобутку власного газу для держави, достатньо навести лише одну цифру. За останні десять років Україна витратила 88 млрд. дол. на імпорт газу, переважно з Росії, що майже дорівнює річному ВВП держави», — пише у своєму блозі виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній Роман Опімах. — Таким чином, економіка щорічно відраховувала «десятину» як плату за імпортний газ, що було і є вагомим фактором тиску на гривню та причиною її девальвації». 
 
Натомість замість бурхливого розвитку галузі через апатію влади український ринок покинула низка провідних європейських структур: Shell, Chevron, ExxonMobil, польські та канадські інвестори.
 
«Щоб уникнути прогнозованої стагнації видобутку, приватний сектор пропонує уряду запровадити з 2017 року стимулюючу єдину ставку ренти 12% винятково для нових інвестицій, тобто для видобутку газу зi свердловин, буріння яких почнеться у 2017 році, зберігши нинішній рівень оподаткування для чинних, — каже Опімах. — У такому випадку незалежний сектор підтверджує залучення: 1 млрд. дол. додаткових інвестицій та нарощення видобутку газу на майже 60% до 2020 року».