Купіть документ: Кабмін установив вартість оформлення та обміну паспортів

08.11.2016
Купіть документ: Кабмін установив вартість оформлення та обміну паспортів

Заради ID-картки доводиться стояти мінімум чотири черги. (Фото з сайту glavcom.ua)

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про вартість оформлення закордонного паспорта у встановлений термін: за 20 робочих днів — 253 гривні, за три робочих дні — 506 грн.
 
Постановою уряду №770 від 2 листопада було визначено й вартість адміністративних послуг на обмін втраченого паспорта громадянина України та на отримання ID-картки.
 
Згідно з постановою, оформлення та обмін паспорта громадянина України (у формі картки) з дня оформлення заяви-анкети через 20 робочих днів коштує 87 грн., не пізніше ніж через десять робочих днів — 174 грн.
 
Оформлення та обмін проїзного документа біженця в термін упродовж 15 робочих днів із дня звернення заявника для отримання документа коштує 156,46 грн., посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон у термін упродовж 15 робочих днів — також 156,46 грн.
 
Оформлення та обмін посвідчення біженця, окрім оформлення вперше, в термін упродовж 15 робочих днів — 116,34 грн.
 
Також оформлення та обмін посвідки на проживання в строк упродовж 15 робочих днів iз дня прийняття документів, передбачених законодавством, — 253 грн., посвідки на тимчасове проживання — 156,46 грн.
 
Оформлення та обмін картки мігранта терміном упродовж десяти робочих днів — 137,8 грн., посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, окрім оформлення вперше, в термін протягом 15 робочих днів — 116,34 грн., проїзного документа особи, якій надано додатковий захист, у строк упродовж 15 робочих днів — 156,46 грн. 
 
Постанова вже викликала ажіотаж серед населення.
 
«Ходила сьогодні в паспортний стіл. Мені давно потрібно поміняти паспорт. Подати документи сьогодні я не змогла, бо обміну паспорти більше не підлягають», — розповідає «УМ» киянка Марина Присяжнюк.
 
Для того, щоб отримати ID, потрібно зайняти електронну чергу. Зробити це можна через сайт або через спеціальний автомат просто в паспортному столі. Щоб отримати квиток в автоматі, треба постояти в живій черзі. 
 
«У чергу на подачу мене запропонували поставити на 29 листопада або на наступний день, але знову ж у порядку живої черги, тобто приходити й чекати, як ми звикли. Квиток у завтрашню чергу отримати сьогодні теж не можна. Потрібно приїхати завтра, знову постояти в черзі до автомата і взяти квиток у живу чергу на подачу документів. До речі, щоб зробити пластикову карту, потрібно принести фото», — додає жінка.
 
Тобто замість звичних двох черг на подачу та отримання тепер доводиться стояти мінімум чотири. І це не беручи до уваги «любу та звичну купу довідок».
 
Нагадаємо, що з 1 листопада 2016 року всі українці можуть оформити паспорти громадянина України у вигляді ID-картки.
 
При цьому прийом документів для оформлення паспорта громадянина України, який не містить безконтактного електронного носія, з 1 листопада припиняють.
 
Водночас паспорт, який був оформлений до 1 листопада і не містить безконтактного електронного носія, діє впродовж строку, на який він був виданий.