День пам’яті жертв голодоморів цього року відзначатимуть 26 листопада

04.11.2016
День пам’яті жертв голодоморів цього року відзначатимуть 26 листопада

Українцi пам’ятають спiввiтчизникiв — жертв комунiстичного режиму.

День пам’яті жертв Голодомору щорічно відзначають в Україні у четверту суботу листопада.
 
У 2016 році цей День припадає на 26 листопада й о 16.00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання вшанування пам’яті жертв голодоморів i проведення загальноукраїнської акції «Запали свічку».
 
Президент України Петро Порошенко 1 листопада видав указ із метою забезпечення належної організації та проведення заходів у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів, ушанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років i голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні.
 
Нагадаємо, що за останніми даними, лише під час голоду, що панував від серпня-вересня 1932-го до липня 1933-го, загалом загинуло 10 млн. 63 тис. українців.
 
«На території України 26 листопада 2016 року приспустити Державний Прапор України, обмежити проведення розважальних заходів, внести відповідні зміни до програм радіо та телебачення», — йдеться в указі глави держави.
 
Кабміну доручено cтворити за десятиденний термін організаційний комітет iз підготовки та проведення заходів у зв’язку з цим жалобним днем, залучивши до його складу й представників Громадського комітету.
 
Уряд також повинен розробити, затвердити та забезпечити виконання плану заходів у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів.
 
План заходів, зокрема, має передбачати проведення 26 листопада 2016 року за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, молоді, дипломатичного корпусу іноземних держав, народних депутатів України, вчених жалобних заходів у Києві.
 
Крім того, має бути проведено методичну, наукову, інформаційно-просвітницьку роботу, щоб донести до українців об’єктивну інформацію про трагічні події голодоморів, що стали наслідком злочинних дій, вчинених комуністичним тоталітарним режимом.
 
Указом пропонують також організувати тематичні виставки, презентації, відкриті лекції, інші публічні заходи, трансляції теле- та радіопередач, документальних фільмів, художніх творів, відео-, фото- та інших документів, записів свідчень очевидців тощо.