Бойовики збільшили кількість обстрілів на Донбасі майже наполовину

04.11.2016
Місія ОБСЄ серйозно стривожена погіршенням ситуації на Донбасі, адже порівняно з минулим тижнем кількість обстрілів на лінії фронту зросла на 40%.
 
Зокрема, за словами заступника голови місії ОБСЄ в Україні Олександра Хуга, спостерігачі зафіксували понад 8,2 тис. обстрілів цього тижня, тоді як за весь минулий їх було близько 6 тис.
 
При цьому на Донецьку область припадає близько 87% від загальної кількості порушень. Тобто терористи з так званої «ДНР» агресивніші за бойовиків з «ЛНР». 
 
Утім окупанти на Луганщині намагаються «не пасти задніх»: цього тижня на цьому напрямку фронту спостерігають п’ятиразове збільшення випадків порушення режиму тиші.
 
Найчастіше бойовики гатять по району Золотого та Первомайська, де нібито відбулося відведення сил та озброєння. 
 
Пан Хуг опосередковано підтвердив, що захисники України відкривають вогонь у відповідь: «Обидві сторони дедалі більше порушують припинення вогню».
 
Водночас у районі Станиці Луганської ворог знову зірвав «дзеркальне» розведення сил.
 
Незважаючи на те, що ватажки луганських бойовиків напередодні заявляли, що готові відступити від річки Сіверський Донець саме 2 листопада, цього так і не сталося. 
 
Керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК), генерал-майор Борис Кременецький каже, що українські війська не можуть розпочати відведення через обстріли бойовиків, які не дотримуються взятих зобов’язань.
 
Адже за день до запланованого розведення, в ніч на 1 листопада, ворог обстріляв позиції ЗСУ в цьому районі. Обстріли тривали й упродовж середи, 2 листопада. 
 
Пан Кременецький каже, що до всього цього бойовики «ЛНР» ще й обстріляли з систем залпового вогню «Град» сусіднє селище Кримське: загалом було випущено близько 30 реактивних снарядів iз району населеного пункту Сміле.
 
За даними штабу АТО, попередньої доби загиблих немає, поранено одного українського вояка. Сталося це в районі Авдіївки під час обстрілу. 
 
Нахабніють окупанти на маріупольському напрямку: в ніч на четвер бойовики терористичної «ДНР» обстріляли селище Виноградне, яке фактично є передмістям Маріуполя.
 
«Зафіксовано пошкодження газопроводу, через що без газопостачання залишилося близько 600 будинків, пошкоджено ще чотири будинки, жертв немає», — йдеться у повідомленні Нац­поліції з Донеччини. 
 
Загалом за минулу добу штаб АТО зафіксував 47 обстрілів iз боку бойовиків.