Лутковська проситиме російську омбудсмена перевірити умови утримання Сенцова і Кольченка

04.11.2016
Лутковська проситиме російську омбудсмена перевірити умови утримання Сенцова і Кольченка

Омбудсмен має намір просити російську колегу відвідати Олега Сенцова і Олександра Кольченка. (Фото з сайту svoboda.org)

«Третій рік я сиджу в російській в’язниці. Третій рік проти моєї країни ведуть війну. Ворог воює підло, нишком, вдаючи, що він тут ні до чого. Йому ніхто вже не вірить, але його це не зупиняє. Нас багато в полоні у Росії і ще більше на Донбасі. Когось уже звільнили, інші чекають і сподіваються. У кожного своя історія й умови утримання. Тут, в ув’язненні, ми обмежені. І навіть не свободою — цього вже не відняти, а тим, що мало можемо зробити для країни. Точніше — зробити можемо тільки одне: триматися. Ми не слабке ваше місце. Якщо нам судилося стати цвяхами в кришку труни тирана, то я хотів би бути таким цвяхом. Просто знайте: цей цвях не зігнеться», — пише полонений режисер Олег Сенцов y своєму листі, який днями відомі українці зачитали на камеру і таким чином вкотре виступили на підтримку бранця. 
 
A підтримка Сенцову таки вкрай необхідна, адже з’явилася інформація, що його знову помістили y ШИЗО.
 
За словами українських правозахисників, причиною цього стало українське громадянство режисера та велика міжнародна підтримка і вимоги його звільнення.
 
Окрім цього, днями Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лут­ковська повідомила, що звернеться до омбудсмена Російської Федерації Тетяни Москалькової з проханням перевірити підстави для відмови в передачі Києву в’язнів Сенцова і Кольченка.
 
За словами пані Лутковської, після того як російська сторона відмовилася від екстрадиції українців, надійшла тривожна інформація, що полонених почали піддавати тиску.
 
Саме тому омбудсмен має намір просити свою російську колегу відвідати місце відбування покарання чоловіків. 
 
Не краща ситуація складається і з затриманим місяць тому y Москві українським журналістом Романом Сущенком.
 
За словами його адвоката Марка Фейгіна, російська пропаганда готує інформаційне вкидання у справі про так зване «шпигунство».
 
«Ми повинні очікувати цього до кінця року... Для формування думки міжнародної спільноти буде вкинуто, можливо, якийсь фільм або відеозапис... Будуть розповідати про те, якого страшного шпигуна в особі Романа Володимировича Сущенка впіймали. І що все агентство «Укрінформ» — суцільні шпигуни», — попереджає адвокат. Фейгін зазначає, що фігурантом цієї контркампанії, очевидно, буде і він, як затаврований «на Росії» «русофоб і жидобандеровець».
 
Захисник також прогнозує, що процес у справі Сущенка може затягнутися і відповідно до Кримінально-процесуального кодексу термін попереднього слідства може тривати до двох років.
 
Оскільки питання перебуває в політичній площині, то, «якщо нагорі буде прийнято рішення про обмін», справу можуть як прискорити, так і затягнути.
 
Адвокат вважає, що повернути журналіста в Україну можна тільки завдяки обміну, і це питання треба підіймати в Мінську на зустрічі тристоронньої контактної групи.
 
Наразі ж Фейгін готує позов зі скаргою до Європейського суду.  
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Двом іншим жертвам кремлівської агресії — Миколі Карпюку та Станіславу Клиху — минулого тижня верховний суд Росії залишив у силі вирок — 22,5 і 20 років колонії суворого режиму.
 
Адвокати підсудних просили оголошений вирок повністю скасувати і винести новий — виправдальний. Захист апелював, що у фігурантів справи є алібі, до обвинувачених застосовували тортури, а процес проходив із порушенням норм кримінально-процесуального кодексу Росії. У свою чергу, держзвинувачення просило залишити вирок у силі, що, зрештою, й сталося.