Де не бахне, то "карателі": ситуація на Донбасі погіршується ледь не щодня

01.11.2016
Де не бахне, то "карателі": ситуація на Донбасі погіршується ледь не щодня

(Фото з сайту tsn.ua)

Ситуація на Донбасі погіршується ледь не щодня: минулої доби ворог обстріляв позиції ЗСУ 54 рази.
 
Найгарячіше, як і раніше, на маріупольському напрямку — 31 обстріл від загальної кількості. 
 
Утім, якщо під Маріуполем ворожий вогонь є найінтенсивнішим, то під окупованим Донецьком він є найпотужнішим.
 
По сусідніх з обласним центром точках — місту Авдіївка, шахті «Бутівка», селищу Луганське і селу Верхньоторецьке — окупанти гатять із важкої зброї. 
 
Зокрема, на промзону Авдіївки та Донецький аеропорт у ніч на неділю прийшовся дуже потужний ворожий обстріл.
 
Бойовики вели вогонь iз боку окупованих Ясинуватої та Макіївки. 
 
До речі, Макіївку бойовики обстріляли минулої п’ятниці після невдалих спроб посунути захисників України з-під Авдіївки.
 
Зазнавши чималих втрат, ворог від безсилої люті накрив вогнем житлові квартали окупованої Макіївки, щоб потім заявити, що цей злочин (загинуло двоє мирних мешканців) скоїли «українські карателі». 
 
Як результат, саме під Донецьком упродовж вихідних загинуло двоє захисників України (один від обстрілу, інший — у бою з диверсантами поблизу Верхньоторецького).
 
Щонайменше 15 українських бійців поранено на Авдіївській «промці», на шахті «Бутівка» тощо. 
 
На Луганщині обстріли не припиняються, хоча ворог гатить на цьому напрямку по позиціях ЗСУ не так затято, як найманці з терористичної «ДНР». 
 
Ватажки «ЛНР» навіть назвали дату можливого початку розведення сил і засобів у районі селища Станиця Луганська — 2 листопада.
 
Водночас офіційний Київ, власне, як і представники української сторони на переговорах у Мінську, від коментарів на цю тему утримується. Адже до режиму тиші під селищем ще далеко. 
 
Минулої суботи в окупованому Первомайську вибухнув склад iз боєприпасами, розташований на території цивільного об’єкту — індустріально-педагогічного технікуму (колишнє ПТУ № 31). У результаті вибу­ху знищено російський комплекс радіоелектронної боротьби Р-330 «Житель».
 
Як повідомив співголова громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов на своїй сторінці у «Фейсбуцi», знищений комлекс Р-330 «Житель» призначався для виявлення, пеленгування і радіопригнічення мобільних станцій систем рухомого супутникового зв’язку типу Inmarsat і Iridium, базових станцій систем стільникового зв’язку стандарту GSM 1800, а також навігаційної апаратури споживачів систем супутникового зв’язку NAVSTAR (GPS).
 
«Інформація бойовиків про обстріл Первомайська з боку ЗСУ не відповідає дійсності.
 
Примітно, що офіційні представники самопроголошеної «ЛНР» не коментують інформацію щодо розміщення складів iз БК і важкої техніки на території навчального закладу м. Первомайськ, а також не повідомляють про втрати в живій силі внаслідок вибуху», — зазначають у ГІ «Права справа». 
 
Пан Снєгирьов додає, що подібна поведінка представників «ЛНР» пояснюється тим, що до особового складу окремої роти радіоелектронної боротьби 2-го АК належать кадрові військові Росії.
 
«Зауважимо, що бойовики навмисно розміщують військову інфраструктуру і техніку в місцях масового скупчення цивільного населення, використовуючи їх як живий щит, тим самим виключаючи можливість відкриття відплатного вогню з боку ЗСУ», — вказує експерт.