Боби у тренді: нішеві культури обіцяють хорошу перспективу аграріям

01.11.2016
Боби у тренді: нішеві культури обіцяють хорошу перспективу аграріям

(Фото з сайту yogavedi.ru)

Нішеві культури, особливо ж зернобобові, обіцяють хорошу перспективу малим та середнім аграрним підприємствам.
 
Підтримка цього напрямку державою, безумовно, зацікавить аграріїв, які планують диверсифікувати своє виробництво, покращити або утримати якість своїх ґрунтів.
 
Як зможе розвиватися поки що скромно представлена в Україні галузь, обговорювали учасники «круглого столу» «Бобовий бум: відповідь України на зміни глобального попиту», який проходив у Києві.
 
Як повідомила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, Індія є одним із найбільших імпортерів зернобобових культур з України.
 
Однак наша сьогоднішня статистика експорту зернобобових до Індії не відображає реального потенціалу, який ми могли б використати.
 
Мінагропром з індійськими колегами вирішив ініціювати спільний проект розвитку виробництва бобових культур саме під потреби ринку однієї з найбільш густонаселених країн Азії.
 
«На цьому гігантському ринку нам потрібно конкурувати з такими гравцями, як Канада та Австралія, тому ми маємо шукати варіанти закріплення там», — зауважує Трофімцева.
 
Необхідно також шукати нові ринку збуту для цих культур, зокрема розвивати внутрішній ринок, одночасно вдосконалюючи технології вирощування та переробки.
 
Розвиток ринку бобових культур — це комплексний процес, який дасть поштовх навiть iншим підсекторам. Зокрема, для тваринництва, де зернобобові є важливою складовою кормової бази.
 
У рамках «круглого столу» домовилися також про можливу співпрацю Міністерства аграрної політики та продовольства України з Canada Agribusiness Platform, що дасть можливість активніше залучати до проектів канадський бізнес.