Терор після путчу: у Туреччині за рішеннями судів заарештували 35 тисяч осіб

25.10.2016
Після невдалої спроби військового перевороту влада в Анкарі розпочала масові чистки, які викликають критику Заходу.
 
Починаючи з 15 липня, коли, за твердженням турецької влади, мала місце спроба військового путчу, за наказами судів було арештовано 35 тисяч осіб, а судове слідство про причетність до путчу ведеться ще стосовно 82 тисяч осіб, повідомив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг.
 
«26 тисяч iз тих, проти яких ведеться слідство, звільнені з-під арешту, але перебувають під судовим наглядом», — додав міністр.
 
Арешти і затримання здійснюються у зв’язку з підозрою у зв’язках з опозиційним рухом релігійного лідера Фетулаха Гюлена, на якого влада Туреччини покладає відповідальність за організацію невдалого військового державного перевороту.
 
Гюлен, який раніше був союзником президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, тепер став його опонентом. Він уже 17 років перебуває у США і тепер відкидає всі звинувачення в причетності до організації путчу. 
 
Масштаби репресій у Туреччині за підозрою у зв’язках iз Гюленом набрали абсурдних розмірів. Роботу втратили десятки тисяч вчителів та викладачів ВУЗів. Зi своїх посад звільнено понад 100 тисяч держслужбовців, суддів, прокурорів. Закрито десятки радіо- та телестанцій.