Благодійна справа: фотограф з Дніпропетровщини рік знімав перехожих у Львові

25.10.2016
Благодійна справа: фотограф з Дніпропетровщини рік знімав перехожих у Львові

Сергій Талочко.

Сергій Талочко, 41-річний фотограф, залишив рідне місто Нікополь Дніпропетровської області, щоб цілий рік фотографувати перехожих на Староєврейській вулиці Львова.
 
Результатом величезної, копіткої благодійної справи стала виставка «Добрі фото Львів», яка налічує 10 тис. чорно-білих фотографій.
 
Сергій — фотограф із 10-річним досвідом. Фотосправою захопився в підлітковому віці. Багато навчався та працював, щоб досягнути успішного результату, вінцем якого і став львівський вернісаж.
 
Ідея цього проекту полягає в тому, що люди повинні мати гарні та якісні фотографії: чи то портрет, чи то родинну світлину, чи знімок із другом.
 
Митець потрапив у яблучко, адже переважна більшість пересічних українців не мають якісних фотографій. Багато людей узагалі не мають спільних фотографій із батьками, дітьми та друзями.
 
«Кожен має право принаймні на одне безкоштовне гарне та якісне фото. У світі так мало проявів добра. Люди вічно зайняті, завжди кудись поспішають. А в мене на світлинах вони щасливі та усміхнені. Я отримав від цієї роботи максимум задоволення та поділився добром з іншими», — розповідає Сергій.
 
Цілий рік чоловік із дня у день на одній із вулиць Львова зупиняв перехожих, щоб зробити та подарувати кожному маленьке чорно-біле фото. Світлина за форматом схожа на ті, що видають фотобудки. Однак вона особлива, адже над нею працював професіонал, і до того ж за ідею.
 
«Багато людей спершу не погоджувалися робити фото через те, що не були готові до цього, а також недовірливо вказували на назву Староєврейської вулиці», — говорить Сергій.
 
Проте фотограф зумів переконати, що він робить добру справу безкорисно, а людина може гарно виглядати на світлині, навіть  не маючи вечірньої зачіски та макіяжу.
 
Наймолодшим учасником проекту став 2-місячний хлопчик, а найстаршим 96-річний дідусь, який, дізнавшись про проект, теж захотів зробити знімок на пам’ять.
 
На фотографіях також є й відомі люди. Однак автор не бажає акцентувати увагу на цьому, адже на меті  було зовсім інше: показати звичайних громадян, скласти сукупний портрет пересічного українця.
 
Фотографії чорно-білі, однак на них не знайти жодної засмученої чи невдоволеної людини. Всі фото передають яскраві позитивні емоції. У цьому є певний секрет: майстер зумів розкрити кожного та викликати щирі почуття.
 
До його пересувного салону люди часто заходили вдруге. Друзі. Закохані. Родини. Хтось, можливо, не скоро (а то й зовсім більше не) зустрінеться, а на цих фотографіях вони залишаться разом назавжди.
 
Сергій розповідає, що чорно-білий формат вибрав ще й тому, що кольорова гама одягу не завжди личить людині. А часто  навіть псує не тільки фото, а й сам образ.  На виставці ж ми маємо можливість спостерігати винятково чисті емоції, щирість на кожній із десяти тисяч чорно-білих світлин.
 
Сергій Талочко — професійний фотограф, лауреат національних премій «Фотограф року» 2013 і 2014 рр. Уявіть лишень, скажімо, юриста, що відмовляється від грошей та працює цілий рік, отримуючи за плату просто людську вдячність.
 
Чоловік за власний кошт дарував кожне із десяти тисяч фото. Однак він усе ще потребує спонсорської допомоги, щоб розрахуватися за цей проект. Його контакти можна знайти на сторінці у «Фейсбуці» (Сергій Талочко).