Геть iз Дебальцевого! Порошенко замахнувся на синхронне розведенні сил ще у чотирьох точках на Донбасі

21.10.2016
Одним iз підсумків зустрічі в «нормандському форматі» у Берліні є усна домовленість про те, що після завершення розведення військ на трьох ділянках — Золоте, Петровське та Станиця Луганська — буде розпочато переговори щодо наступних чотирьох місць для розведення озброєння.
 
За словами Президента Петра Порошенка, «українська сторона наполягала на тому, що серед цих чотирьох місць має бути Дебальцеве», захоплене бойовиками взимку 2015 року в порушення Мінських домовленостей.
 
Глава держави додає, що вже у найближчі дні має бути узгоджено запровадження режиму всеохоплюючого та негайного припинення вогню.
 
Незрозуміло лише, як можна домовлятися про «дзеркальне» відведення сил від нових районів протистояння, коли цей процес досі не завершено навколо Станиці Луганської. Адже штаб АТО ледь не щодня наголошує на неможливості розведення сил у цій точці через постійні обстріли бойовиків. 
 
Позаминулої доби це місто знову зазнало мінометних обстрілів, а в ніч на четвер у райцентр, за словами керівника Луганщини Юрія Гарбуза, намагалася потрапити ворожа диверсійно-розвідувальна група. 
 
До того ж, спостерігачі місії ОБСЄ досі не можуть потрапити до ділянки Петрівське — Богданівка, де таке розведення де-факто вже відбулося.
 
Причина: безпеку спостерігачам не можуть гарантувати ні українські військові, ні бойовики терористичної ДНР через замінування території. 
 
Водночас зустріч «нормандців» у Берліні аж ніяк не спонукала ворога хоча б знизити інтенсивність обстрiлів. Найгарячіше все ще на маріупольському напрямку: позаминулої доби тут зафіксовано 21 ворожий обстріл, тоді як на інших ділянках лінії фронту відбулося лише 9.  
 
При цьому терористи продовжують затято гатити по селу Водяне, що поблизу Маріуполя, зі ствольної артилерії 122-го та 152-го калібрів. Відтак у Водяному було поранено одного захисника України, ще двоє постраждали під Авдіївкою, яку окупанти накрили мінометним вогнем. 
 
Не дивно, що на думку представника України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євгена Марчука, західні лідери помиляються, коли вимагають провести вибори на Донбасі, не враховуючи, що Росія порушує попередні домовленості.
 
Адже  бойовики з вересня 2014 року розширили окуповану територію на 1700 кв. км. Зокрема, захопили місто Дебальцеве, яке останніми днями згадували під час перемовин на різних рівнях і у Мінську, і у Берліні. 
 
Саме тому пан Марчук переконаний, що «не можна рухатись уперед, не повернувшись до виконання вимог Меморандуму від 19 вересня 2014 року», і без повернення під український контроль Дебальцевого та інших населених пунктів на 1700 кв. км, «окупованих фактично російськими військами».
 
«Те ж саме стосується і зони, вільної від важких озброєнь біля Широкиного. Який сенс працювати над новими угодами, коли попередні, ще важливіші, російською стороною не тільки не виконуються, а грубо порушуються?» — наголошує Євген Марчук.